De muzikanten sinds 2018

De Muzikantenpoort is de poort met de muzikanten tussen De Soete Inval en het Efteling Museum, die vanaf de Dubbele Laan toegang verschaft tot het Anton Pieckplein.

Lange tijd stond op deze plaats de Soldatenpoort, maar ergens tussen 1967 en 1972 begaven de soldaten zich naar de zijingang van het Sprookjesbos en verschenen de beeldjes van de muzikanten op deze locatie.

De twee figuren hebben dezelfde kleren aan, te weten een rode jas met gouden knopen, een blauwe korte broek en een zwarte hoge hoed. De ene figuur speelt op een luit, de ander hanteert een bazuin.

In 2017 werd voor beide figuren een winterversie geïntroduceerd, voorzien van de gebruikelijke warme handschoenen en bontrandjes. In mei 2018 werden er ook nieuwe zomerversies geplaatst. De figuur met de bazuin was oorspronkelijk dunner en had een kleiner hoofd dan de luitspeler. Deze heeft bij de renovatie een geheel nieuw uiterlijk gekregen, gebaseerd op Piecks ontwerp en meer in verhouding met de andere figuur.

Ontwerper Michel den Dulk realiseerde in 2003 een permanente hommage aan de poort door in zijn uitbreiding van het Anton Pieckplein een tweede doorgang geflankeerd door muzikanten op te nemen. Deze ligt een stukje meer richting het Reizenrijk. Den Dulk koos voor een accordeonist en een trommelaar. Omdat hier geen sprake is van een poort maar slechts van een ommuurde doorgang, blijft de oorspronkelijke poort de enige 'muzikantenpoort'.