August de Accordeonist

August is een beeldje dat te vinden is op het Anton Pieckplein.

August en trommelaar op de doorgang

Toen het Anton Pieckplein in 2003 op indrukwekkende wijze werd uitgebreid en vernieuwd was het niet meer dan logisch dat er ook een wat opvallendere ingang voor het plein zou komen langs de laan naar het Reizenrijk (de Dubbele Laan). Naar traditioneel Efteling-gebruik werd deze entree gemarkeerd door een tweetal beeldjes, ontworpen door Michel den Dulk in navolging van de ontwerpen van Anton Pieck voor de nabije Muzikantenpoort.

De trommelaar als pendant

Eén ervan, een sfeervolle, bebaarde clochard met een trekharmonica deed vele Eftelingliefhebbers denken aan een televisie-icoon uit hun jeugd en sindsdien draagt het beeldje dan ook officieus de naam 'August'. Zijn pendant is een trommelaar.

August (gespeeld door Pieke Dassen) was een kinderlijk en ietwat clownesk personage uit De Film van Ome Willem, een succesvolle jeugdserie die tussen 1974 en 1989 op de Nederlandse televisie te bewonderen was.

In juli 2003 verscheen de Accordeonist (zoals het figuurtje officieel heet) in een oplage van 10.000 stuks als pin, verkrijgbaar bij het Smidje voor € 1,-.

Er is ook een winterversie van het beeldje, met een bontrandje aan zijn jas, een roodgekleurd kraagje aan zijn hemd en een kersttak op zijn hoed.