Boodschap 73x73.png

Niet te verwarren met illusionist Hans Klok

Een klok is een instrument om de tijd te meten. Voor wie geen horloge draagt zijn er in de Efteling genoeg plaatsen waar de tijd kan worden verkregen via klokken die meestal in attracties zijn verwerkt.

Overzicht van klokken

Een opsomming van alle klokken in het park:

Foto Naam/Attractie Bijzonderheid
Zonnewijzer.jpg Zonnewijzer aan het Sterrenplein.
Promenade pardoesbeeld.jpg Pardoesbeeld Hoewel hier niet de tijd kan worden verkregen, functioneert het beeld toch als een soort klok. Het draait langzaam om zijn as en laat ieder kwartier een klein licht- en geluidspel zien en horen middels twinkelgeluiden en een oplichtende glazen bol. Tussen dit spel door zijn vanuit het beeld duidelijke mechanische tikken te horen die de aanwezigheid van een uurwerk moeten suggereren.
Klok-Kabouters.jpg Staartklok bij de Rustende Kabouters
Roodkapje klok.jpg Grootvaderklok in het huisje van Grootmoeder Opschrift Alle die mijn vergeten, en sullen die tijt niet weten
Zevengeitjes klok.jpg Grootvaderklok bij De Wolf en de Zeven Geitjes Het zevende geitje schuilt er in.
Klok pinokkio.png Koekoeksklok in werkplaats Geppetto Met meer mezen dan koekoeken
Magischeklokklok.jpg De Magische Klok Ieder kwartier luidt Slimme Toon de bel, en rijden de ruitertjes hun rondjes rond de toren.
Klokkenstein.jpeg De klok van Klokkenstein in het Diorama
Pietenklok.jpg Station Marerijk Wordt geluid door twee pieten.
Raveleijnklok.jpg Klokkentoren van Raveleijn
Villaglas.jpg Op de mantel in Hugo's huiskamer te Villa Volta
Zwaankleefaan.jpg Zwaan Kleef Aan Ieder kwartier lacht de prinses.
Gondoletta bord2015.jpg Ingang van Gondoletta
Reigerbord.jpg Torenklok op station De Blauwe Reiger van het Kinderspoor
Oudetuffer gevel.jpg Ingang van de Oude Tufferbaan
Stationdeoostklok.jpg Ingang van Station de Oost Figuurtjes aan weerszijden slaan elk kwartier.
Jonasmetklok.jpg Jonas uit de Wallevis Verwijderd in 2022

Overige klokken

Openingstijd van de Smulpaap
Wél een wijzerplaat, géén klok
  • Bordjes met een wijzerplaat en handmatig draaibare wijzers tonen niet hoe laat het nu is, maar hoe laat het horecapunt open gaat. Bij de ingang van het Efteling Museum is een elegante versie van een dergelijk bordje te vinden.
  • Er waren vroeger tevens eenvoudige stationsklokken (zonder secondewijzer) te vinden aan de oevers van de Kanovijver en Roeivijver, zodat gemeten kon worden hoe lang je al gebruik maakte van de attractie.
  • In de lobby van het Efteling Hotel zijn vier klokken te vinden boven de ingang naar de liften. De eerste geeft de werkelijke tijd aan (Efteling Hotel), de tweede geeft altijd vijf voor twaalf aan (Assepoester, bijna het moment van het verloren muiltje?), de derde geeft de tijd op zijn kop aan (Villa Volta), de vierde klok staat altijd op twaalf uur (Spookslot). Tot 2019 hingen de klokken in een andere volgorde, en was de vijf-voor-twaalf-klok niet voor Assepoester maar voor Fabula-voorganger PandaDroom.
  • Bij het sprookje Assepoester zijn de gevels gedecoreerd met klokken en hangt in de ontvangstruimte een klok die aangeeft wanneer men de showruimte in kan voor het begin van de voorstelling. Geen van deze klokken functioneert echter om de tijd af te kunnen lezen. Tijdens de voorstelling is een klok te horen die twaalf slaat.
  • Op de kerktoren van het diorama in het Meisje met de Zwavelstokjes is een klok te zien, maar dit is geen werkend uurwerk.
  • In de Kleuterhof is een wijzerplaat te vinden op het klokhuis met een wip eronder, met aardbeien als stoeltjes. Door middel van het wippen bewegen de wijzers op de wijzerplaat.
  • Gustave Hooghmoed op het bordes in het Loonlokaal van Baron 1898 heeft een zakhorloge vast.
  • In het Spookslot was iedere voorstelling de bel te horen die twaalf uur sloeg en is de tuinman te zien die aan het klokkenkoord hing. De klok zelf was echter niet zichtbaar.