Pardoes met Twinkeltoorts in de winkel Efteldingen

De Twinkeltoorts is een magisch wapen en prominent attribuut van Pardoes de Tovernar.

De Twinkeltoorts heeft een goudkleurig handvat, ingelegd met edelstenen, waar zich op het einde een lichtgevende bol bevindt. Als je de toorts ergens op richt komt er een krachtige stroom van twinkels uit waarmee je een fikse slag aan je tegenstander kunt uitbrengen.

In De Magische Wereld van Pardoes leren we hoe Pardoes door het voltooien van de Elf Toetsen de beschadigde Zonnesmaragd hersteld heeft, waarna deze edelsteen een stroom van blauwe twinkels genereert waaruit de Twinkeltoorts ontstaat. Volgens Almar openbaart het wapen zich alleen aan een echte held. Later gebruikt Pardoes de toorts om Pantagor te verslaan. Sindsdien heeft hij hem altijd bij zich.

Pin van Pardoes met toorts

Als Pardoes is afgebeeld zien we hem vaak met zijn twinkeltoorts in actie. In de attractie Symbolica is hij steeds met de toorts in zijn hand te zien. Ook wordt de toorts als decoratief element gebruikt op drukwerk rondom de tovernar.

Souvenir

Sinds Winter Efteling 1999-2000 is een (namaak)twinkeltoorts te koop als souvenir, met echt lichtgevende bol, toen voor het bedrag van ƒ 5,-. Dit is een vast onderdeel van het souveniraanbod van het park gebleven. Van 2017 tot 2022 was het Symbolica Kids Menu te koop, waar als verrassing een klein twinkeltoortsje bij zat.

Eind 2018 kwam hier de Magische Twinkeltoorts bij, een toverstaf die je op zeven plekken in Fantasierijk kon gebruiken om een effect te activeren. Deze is rond 2022 weer uit de handel genomen.