Boodschap 73x73.png

Dit gaat over het interactieve souvenir. Voor algemene informatie over het concept Twinkeltoorts, zie aldaar.

De Magische Twinkeltoorts bij een 'ontvanger' bij de Kluis op het Dwarrelplein

De Magische Twinkeltoorts, ook wel Interactieve Twinkeltoorts, is een souvenir waarmee je op diverse plekken in het Fantasierijk een effect kunt bewerkstelligen. Zoals de naam al suggereert ziet hij eruit als de Twinkeltoorts, het attribuut van Pardoes. De toorts is te koop in de winkels Efteldingen, Jokies Wereld en Symbolica.

Twinkeltoortsverkoop en twinkelmoment in winkel Efteldingen

De Twinkeltoorts van Pardoes is al sinds 1999 te koop als plastic souvenir. Op 17 december 2018 kwam daar deze interactieve variant bij. De Magische Twinkeltoorts lijkt op het eerste gezicht erg op de 'gewone' variant, maar is iets groter en zit in een transparant doosje. Het souvenir kost € 20,-.

In de pretparkwereld is het geen nieuw concept: zo zijn in The Wizarding World of Harry Potter in Orlando, en dichterbij in Toverland in Sevenum al interactieve toverstaven verkrijgbaar die effecten in het park activeren.

Twinkelmomenten en Symbolica

Een twinkelmoment op het Sterrenplein

Op zeven plekken in het Fantasierijk is een rond twinkelsymbool te vinden. Kom je met je toorts dicht in de buurt van zo'n punt, volgens de officiële flyer een twinkelmoment genoemd, dan wordt het effect geactiveerd (volgens de instructie moet je ook nog sierlijk zwaaien en "Illumina Fantasia" roepen, maar dit lijkt niet strikt noodzakelijk).

Twinkelkaart

De twinkelmomenten zijn:

  • Efteldingen: het beeld in de winkel. Pardoes' eigen toorts licht op, evenals het plafond.
  • Efteldingen: etalage buiten. Pardoes en Pardijn komen in beweging.
  • De Kluis. Het diafragma gaat open. Zelfde effect als je ‘hand’matig kunt activeren.
  • Sterrenplein: bij de zonnewijzer. Fonteintjes en lichtjes in de waterbak; nevel spuit uit de grond.
  • Pardoesbeeld. De bol in zijn hand licht op.
  • De Schatkist. De kist opent zich. Zelfde effect als je met de sleutel kunt ontsluiten.
  • Polles Keuken: de kookstoof. Een pot met pollepel wordt geactiveerd.

Daarnaast kun je de toorts inschakelen tijdens je rit in Symbolica. De toverstaf kan worden aangezet door middel van een klein rood knopje. In de attractie reageert deze dan op de tovertwinkels van Pardoes, en flikkert mee met de lichteffecten van de attractie. Als de de toorts buiten Symbolica inschakelt, geeft deze verschillende kleuren licht.

Techniek

Binnenste van een twinkelpunt

Zoals veel meer knipperende souvenirs van de Efteling, worden de toortsen geleverd door Ballon Service Renes v.o.f., handelend onder de naam Flikkerlichtjes.nl. De effecten zijn in een aantal gevallen bestaande effecten die nu (ook) door de Twinkeltoorts geactiveerd kunnen worden, sommige zijn nieuw toegevoegd. De ontvangers bij de twinkelmomenten zijn geleverd door IFM Electronic GmbH uit Essen.

De twinkelpunten werken met RFID, korte-afstand-radiogolven bekend van onder andere toegangspassen, de OV-chipkaart en het Efteling-abonnement. De toorts hoeft (net als deze passen) hierbij dus niet “ingeschakeld” te zijn om te werken.

Geschiedenis

De Magische Twinkeltoorts werd op 17 december 2018 officieel gelanceerd, maar later die dag toch weer uit de winkel genomen omdat nog niet alle effecten goed genoeg bleken te werken. Na enkele dagen was dit opgelost en kwam hij definitief in het assortiment.