PinsesZwaanKleefAan.png
PinRaveleijn.png

De Efteling PinParade is de naam voor de activiteiten rondom het verzamelen van zoveel mogelijk verschillende Efteling-pins door te ruilen met andere verzamelaars of Efteling-medewerkers.

Onregelmatig verschijnen nieuwe pins. Via handelswebsites zoals Marktplaats.nl wordt soms wel meer dan € 100,- geboden voor een zeldzame pin.

De Pin

Een pin is een gedecoreerd plaatje metaal met een ontwerp op de voorzijde en orthogonale naald aan de achterzijde, waarmee deze gelijk een broche op de kleding gespeld kan worden. De vorm van en afbeelding op de Pins volgen een serie van gelijkaardig ontwerp en thema. Zo zijn er series rond de Zomeravonden, Pardoes en Pardijn of de verschillende Holle Bolle Gijzen.

De pins kunnen gekocht worden in de souvenirwinkels van het park, met name in de Loetiek. In het verleden werden hier ook de PinParadedagen georganiseerd: op elke eerste zondag van de maand konden verzamelaars elkaar hier treffen en verscheen er een nieuwe pin die direct aangeschaft kon worden. Uitzonderlijk is echter de Smidjeserie. Het Smidje op het Anton Pieckplein is een automaat die na inworp van een euro een willekeurige pin uit deze serie uitwerpt.

Een bijzondere pin is Lopende Pardoes. Deze is al uitgegeven voor de start van de PinParade (dus als regulier souvenir) en toentertijd weinig verspreid geraakt. De enkele keer dat hij nu nog eens te koop wordt aangeboden worden er grote bedragen geboden.

Een actueel overzicht van alle pins, de uitgiftedatum en oplage is te vinden op de Efteling-website. Hier staat ook wanneer een nieuwe pin zal verschijnen; gekoppeld aan een speciale gelegenheid zoals de première van een musical of een nieuwe attractie.

Geschiedenis

Idee voor pinverzamelen en een 'pinmachine' door Léon Weeterings.
PinWinter Efteling logo 2005.png
PinDraak.png

Alhoewel enkele pins altijd al deel uit gemaakt hebben van het souveniraanbod van het park, werd in april 2003 de PinParade geïntroduceerd. Het idee voor pinverzamelen in de Efteling werd in november 2002 bedacht door Léon Weeterings, destijds werkzaam voor zowel afdeling Marerijk als Technische Zaken. Aanleiding was een vraag van Frans Goenee tijdens een werkoverleg of iemand een idee had voor de lege plek in de toren op de hoek van het Pieckplein, dat op dat moment een grote metamorfose kreeg. Op een zondagmiddag heeft Weeterings toen zijn idee uitgewerkt: een steampunk-achtige machine van een juwelier die te verzamelen pins zou uitgeven. Naast de automaat zelf kwam hij ook met diverse ideeën voor pinseries, waaronder een Pardoes-, Sprookjesbos-, PandaDroom- en Holle Bolle Gijsserie.

Het idee kwam niet uit de lucht vallen: sinds 1999 wordt in de Disneyparken 'Disney Pin Trading' georganiseerd, met dezelfde soort pins, regels en activiteiten, een concept dat Weeterings dus ook wel zag zitten voor de Efteling. Olaf Vugts was het hiermee eens en liet de automaat verder uitwerken door Michel den Dulk tot het Smidje.

Samen met het Smidje werd op 1 april 2003 de PinParade geïntroduceerd met de uitgave van 8 Sprookjesbospins. In juli werd de serie uitgebreid met nog zes nieuwe Sprookjesbos-figuren pins en met vier pins van het Smidje, aanvankelijk uitgebracht onder de naam 'Anton Pieck-pins'. Sinds die tijd worden meermaals per jaar nieuwe pins geïntroduceerd.

Het concept is aangeslagen en wordt tot op heden doorgezet.

Activiteiten

Verzamelaars in de rij bij het Smidje
PinoudHolle Bolle Gijs.png
Pin stoute prinsesje 200x200.jpg

De Efteling stimuleert en ondersteunt het proces van pinruilen actief.

In de beginjaren was bij In de Gelaarsde Kat het zogeheten Pin Pingel Punt gevestigd: een trefpunt voor ruilen en informatie, maar meer recent is het centrale punt hiervoor de Loetiek. Hier is een vitrine te vinden met alle bestaande pins. Loetiek-medewerkster Christien werd (tot haar pensioen in 2015) ook wel het 'pinvrouwtje' genoemd.

Sinds het begin van seizoen 2004 tot en met eind 2015 werd op elke eerste zondag van de maand een zogenaamde PinParadeDag georganiseerd; aanvankelijk in het Carrouseltheater en Het Witte Paard, later in de Loetiek. Hier werd een nieuwe pin te koop aangeboden en verzamelaars kunnen elkaar treffen om te ruilen. Deze PinParadeDagen werden per 2016 gestaakt, en pins verschijnen vanaf dat jaar onregelmatig. De PinParade heeft op de Efteling-website een aparte sectie waar de verschijningsdata van nieuwe pins te vinden zijn, alsmede een overzicht van alle pins.

Bij de Loetiek zijn ook speciale nekkoorden (lanyards) te koop waarop de pins gedragen kunnen worden. Bepaalde parkmedewerkers dragen tijdens hun werk een pinkoord, zodat parkbezoekers met hen kunnen ruilen. De fanatiekste verzamelaars kun je ook in het park tegenkomen met een pinkoord om hun nek.

Regels

In de buitenwereld is een ieder vrij om te doen wat hij wil, maar in het park gelden de volgende regels:

  • Alleen originele, onbeschadigde Efteling-pins kunnen geruild worden.
  • Bij twijfel over bovenstaande voorwaarde beslist uiteindelijk de Efteling-medewerker met pinkoord.
  • Er mogen alleen Efteling-pins geruild worden die nog niet op het koord van de Efteling-medewerker zitten.
  • Efteling PinParade-spelregels kunnen zonder voorafgaande aankondiging gewijzigd worden.