PinsesZwaanKleefAan.png
PinRaveleijn.png

De Efteling PinParade is de naam voor de activiteiten rondom het verzamelen van zoveel mogelijk verschillende Efteling-pins door te ruilen met andere verzamelaars of Efteling-medewerkers.

Onregelmatig verschijnen nieuwe pins. Via handelswebsites zoals Marktplaats.nl wordt soms wel meer dan € 100,- geboden voor een zeldzame pin.

De Pin

Een pin is een gedecoreerd plaatje metaal met een ontwerp op de voorzijde en orthogonale naald aan de achterzijde, waarmee deze gelijk een broche op de kleding gespeld kan worden. De vorm van en afbeelding op de Pins volgen een serie van gelijkaardig ontwerp en thema. Zo zijn er series rond de Zomeravonden, Pardoes en Pardijn of de verschillende Holle Bolle Gijzen.

De pins kunnen gekocht worden in de souvenirwinkels van het park, met name in In den Ouden Marskramer. Voorheen was dit gecentraliseerd in de Loetiek. In het verleden werden daar ook de PinParadedagen georganiseerd: op elke eerste zondag van de maand konden verzamelaars elkaar hier treffen en verscheen er een nieuwe pin die direct aangeschaft kon worden. Uitzonderlijk is echter de Smidjeserie. Het Smidje op het Anton Pieckplein is een automaat die na inworp van een euro een willekeurige pin uit deze serie uitwerpt.

Doordat de pins felbegeerd zijn weten ook Marktplaats-handelaars de weg naar Kaatsheuvel te vinden. Bij de eerste verkoopdag van een nieuwe pin zijn dan ook meestal lange rijen te vinden voor het uitgiftepunt met een combinatie van liefhebbers en handelaars. Tot 2020 stond er geen limiet op het aankopen van de pins, een beleid wat vaak kritiek kreeg doordat handelaars grote partijen in één keer opkochten van de in aantal gelimiteerde pins. De discussie kwam tot een climax bij de verkoop van de Bob-pin waarbij het aankoopbeleid zelfs persaandacht kreeg. [1] Sinds 2020 wordt officieus de regel gehanteerd dat er 3 pins per persoon verkocht mogen worden. Bij grote drukte zoals bij de eerste koopdag van een nieuwe pin worden aan de ingang bonnetjes uitgedeeld waardoor je recht hebt op 3 pins. Daarnaast gaan er ook pins in de vrije verkoop.

Een bijzondere pin is Lopende Pardoes. Deze is al uitgegeven voor de start van de PinParade (dus als regulier souvenir) en toentertijd weinig verspreid geraakt. De enkele keer dat hij nu nog eens te koop wordt aangeboden worden er grote bedragen geboden.

Een actueel overzicht van alle pins, de uitgiftedatum en oplage was te vinden op de Efteling-website. Daar stond ook wanneer een nieuwe pin zou verschijnen; gekoppeld aan een speciale gelegenheid zoals de première van een musical of een nieuwe attractie. Tegenwoordig laat men dit weten via de Efteling Blog.

Een verzameling van alle pins werd getoond in een vitrinekast in de Loetiek. Dit pinbord is sinds mei 2018 te vinden in het Efteling Museum.

Geschiedenis

Idee voor pinverzamelen en een 'pinmachine' door Léon Weeterings.
PinWinter Efteling logo 2005.png
PinDraak.png

Alhoewel enkele pins altijd al deel uit gemaakt hebben van het souveniraanbod van het park, werd in april 2003 de PinParade geïntroduceerd. Het idee voor pinverzamelen in de Efteling werd in november 2002 bedacht door Léon Weeterings, destijds werkzaam voor zowel afdeling Marerijk als Technische Zaken. Aanleiding was een vraag van Frans Goenee tijdens een werkoverleg of iemand een idee had voor de lege plek in de toren op de hoek van het Pieckplein, dat op dat moment een grote metamorfose kreeg. Op een zondagmiddag heeft Weeterings toen zijn idee uitgewerkt: een steampunk-achtige machine van een juwelier die te verzamelen pins zou uitgeven. Naast de automaat zelf kwam hij ook met diverse ideeën voor pinseries, waaronder een Pardoes-, Sprookjesbos-, PandaDroom- en Holle Bolle Gijsserie.

Het idee kwam niet uit de lucht vallen: sinds 1999 wordt in de Disneyparken 'Disney Pin Trading' georganiseerd, met dezelfde soort pins, regels en activiteiten, een concept dat Weeterings dus ook wel zag zitten voor de Efteling. Olaf Vugts was het hiermee eens en liet de automaat verder uitwerken door Michel den Dulk tot het Smidje.

Samen met het Smidje werd op 1 april 2003 de PinParade geïntroduceerd met de uitgave van 8 Sprookjesbospins (Sprookjesbosbewoners-figuren van Geesink), à € 2,25 per stuk. In juli werd de serie uitgebreid met nog zes nieuwe Sprookjesbos-figuren pins en met vier pins van het Smidje, aanvankelijk uitgebracht onder de naam 'Anton Pieck-pins'. Sinds die tijd worden meermaals per jaar nieuwe pins geïntroduceerd.

Het concept is aangeslagen en wordt tot op heden doorgezet.

Activiteiten

Verzamelaars in de rij bij het Smidje
PinoudHolle Bolle Gijs.png
Pin stoute prinsesje 200x200.jpg

De Efteling stimuleert en ondersteunt het proces van pinruilen actief.

In de beginjaren was bij In de Gelaarsde Kat het zogeheten Pin Pingel Punt gevestigd: een trefpunt voor ruilen en informatie, dat later onderdak kreeg in de Loetiek. Hier was een vitrine te vinden met alle bestaande pins. Loetiek-medewerkster Christien werd (tot haar pensioen in 2015) ook wel het 'pinvrouwtje' genoemd.

Sinds het begin van seizoen 2004 tot en met eind 2015 werd op elke eerste zondag van de maand een zogenaamde PinParadeDag georganiseerd; aanvankelijk in het Carrouseltheater en Het Witte Paard, later in de Loetiek. Hier werd een nieuwe pin te koop aangeboden en verzamelaars kunnen elkaar treffen om te ruilen. Deze PinParadeDagen werden per 2016 gestaakt, en pins verschijnen vanaf dat jaar onregelmatig. De PinParade had op de Efteling-website een aparte sectie waar de verschijningsdata van nieuwe pins te vinden waren, alsmede een overzicht van alle pins. Dit overzicht was ook gratis in papieren vorm te verkrijgen in de Loetiek. Elke uitgegeven pin heeft een volgnummer beginnend met "EPP".

Bij de Loetiek waren ook speciale nekkoorden (lanyards) te koop waarop de pins gedragen kunnen worden. Bepaalde parkmedewerkers dragen tijdens hun werk een pinkoord, zodat parkbezoekers met hen kunnen ruilen. De fanatiekste verzamelaars kun je ook in het park tegenkomen met een pinkoord om hun nek.

De Pardoespin met keycord die recht geeft op korting in 2020 en 2021

In oktober 2020 wordt er een nieuwe emaillen pin gelanceerd van Pardoes met blauwe tovermantel en Twinkeltoorts, zoals hij te vinden is als beeld in Efteldingen. Deze pin die € 10,- kost zit op een groene keycord met silhouetten van sprookjesfiguren en attracties. Bijzonder is dat als je de keycord draagt bij de aankoop van pins in 2020 en 2021, je € 1,- korting krijgt. (De 5% abonnementhouderskorting vervalt dan.) Het concept blijft voorlopig in het assortiment en heeft dus geen vaste oplage. Via de Efteling Blog konden met een prijsvraag 5 exemplaren gewonnen worden.

Regels

In de buitenwereld is een ieder vrij om te doen wat hij wil, maar in het park gelden de volgende regels:

  • Alleen originele, onbeschadigde Efteling-pins kunnen geruild worden.
  • Bij twijfel over bovenstaande voorwaarde beslist uiteindelijk de Efteling-medewerker met pinkoord.
  • Er mogen alleen Efteling-pins geruild worden die nog niet op het koord van de Efteling-medewerker zitten.
  • Bij de aankoop van pins mag je maximaal drie pins tegelijk kopen.
  • Efteling PinParade-spelregels kunnen zonder voorafgaande aankondiging gewijzigd worden.

Overzicht