De Lopende Pardoes-pin

Lopende Pardoes is een Eftelingpin die in 1995 in een betrekkelijk kleine oplage is uitgegeven. De pin kostte destijds enkele guldens.

Midden jaren 90 waren er nog nauwelijks andere Eftelingpins en werd deze pin gezien als een normaal parksouvenir. Tegenwoordig wordt de pin beschouwd als één van de meest exclusieve Eftelingpins die het park heeft uitgebracht.

Na de start van de PinParade in 2003 en daarmee de opkomst van het fanatiek verzamelen van de speldjes door Eftelingpinverzamelaars, werd de Lopende Pardoes een begerenswaardig kleinood. Doordat de pin maar weinig was verkocht en er vóór de start van de PinParade nog maar beperkt serieus en zorgvuldig verzameld werd, is de pin dan ook erg lastig te vinden. Nog steeds zijn veel verzamelaars obsessief op zoek naar de pin en via sites als Marktplaats.nl wordt de pin zo nu en dan aangeboden én verkocht voor (veel) meer dan honderd euro.

Ondanks het feit dat de pin al in 1995 is uitgegeven wordt hij door de Efteling in retrospect beschouwd als behorende tot de canon van de PinParade. De lopende pardoes kent drie verschillende versies: met zwarte achterkant, geruite achterkant en zilverkleurige achterkant.