Sergej Karnet met een maquette van Applaus

Sergej Karnet is een Russisch-Nederlands ontwerper die korte tijd voor de Efteling werkte.

Afkomstig uit de Oeral studeerde hij architectuur in Sverdlovsk. In Rusland werkte hij als ontwerper voor speelfilms en deed in 1991 werk voor een Nederlandse theaterproductie. Sinds 1998 woont hij permanent in Nederland en ontwierp hij televisiedecors voor de VPRO en het NOB.

Bij de Efteling komt Karnet in beeld als hij in 2001 meewerkt in het ontwerpteam voor PandaDroom, dan nog op freelance-basis. Hij is met name verantwoordelijk voor de postshow Dierenwereld en de daaraan grenzende winkel Panda en restaurant Octopus.

Conceptontwerp voor een nooit uitgevoerd havenrestaurant in Uitrijk

Het aanstaande vertrek van Ton van de Ven in 2003 is reden voor de Efteling om hem in 2002 permanent in dienst te nemen, om zodoende een team van ontwerpers te vormen dat Van de Ven kan vervangen. Karnet is hiervan de facto de aanvoerder. In deze rol ontwerpt hij onder andere het interieur van de foyer van het Efteling Theater en van Theaterrestaurant Applaus, en een uitgebreid havenrestaurant in Uitrijk tussen Fata Morgana en het Efteling Theater, dat niet uitgevoerd wordt.

In het voorjaar van 2003, nog geen jaar in dienst, neemt hij echter alweer ontslag. Directeur Ronald van der Zijl vertelt in een interview daarover: "Sergej is een nomade, een zwerver, die moet zich niet binden.". In datzelfde interview zegt Van der Zijl dat Michel den Dulk uiteindelijk wel de nieuwe Van de Ven moet gaan worden.

Sergej Karnet is nog steeds actief als zelfstandige en heeft sindsdien ontwerpen gemaakt voor het Spoorwegmuseum en dierentuinen.

Verwijzingen
  • Website KarnetDesign
  • BN/De Stem: Russische ontwerper in dienst van Efteling. 24 oktober 2002.
  • BN/De Stem: Ronald van der Zijl: Levensgenieter en lobbyist. 13 mei 2003.