Theaterrestaurant Applaus
De voorgevel van Applaus
de voorgevel
Locatie Theaterplein
Type bediening, buffet
Assortiment warme maaltijden
Thema theater
Ontwerp Ton van de Ven (gevel)
Sergej Karnet (interieur)
Geopend 1 september 2003
Terras buiten gebruik
Horeca

Het Theaterrestaurant Applaus is een restaurant, te vinden naast het Efteling Theater.

Het op 1 september 2003 geopende Applaus is een theaterrestaurant naar traditioneel gebruik; veel rood velours en een podium waarop 's avonds een varieté-showtje opgevoerd wordt. Het restaurant heeft plaats voor circa 400 eters, verdeeld over twee verdiepingen.[1] Het exterieur, vormgegeven als een rij oudhollandse grachtenpanden, is ontworpen door Ton van de Ven, het overdadig gedecoreerde interieur door Sergej Karnet.

Locatie

Drie voorstellen voor een figuur boven de balkondeur van het restaurant door Ton van de Ven.

Applaus is onderdeel van het gebouw van het Efteling Theater en werd gelijk daarmee gebouwd. Rechts naast de voorgevel van het Theater aan het Theaterplein staan twee gevels van grachtenpandjes en daarnaast een grotere gevel met een trapgevel, twee balkons, sierlijke bogen en in het midden de ingang van het restaurant. Boven de ingang staat de naam Theaterrestaurant Applaus met daarboven een krullerig bord met daarop het bekende theatermaskers-symbool. Ervoor is een klein pleintje ingericht met een beeld van een nar en wat zitgelegenheid. Er is een tweede ingang aan de linker zijgevel, op de eerste verdieping via het bordes van het Theater. Hierboven is de naam Chez Vitalis aangebracht.

Karnet bij maquette en tekening van Applaus

Ooit bedoeld als het begin van een Uitrijk, ligt het nu in een rustige, afgelegen hoek waar niemand spontaan langsloopt. Meestal wordt er dus geprobeerd om vanaf het Dwarrelplein bezoekers te trekken met grote bebording, rekwisieten of personeel. Op enig moment is zelfs geprobeerd om alle bezoekers langs het Theaterplein te leiden voor ze de Efteling konden verlaten. Het restaurant is ook toegankelijk vanuit de foyer van het theater. Er wordt ook wel gepoogd om mensen vanaf de Aquanuravlonder via extra bebording de foyer in te lokken, om ze zo naar het restaurant te leiden.

Interieur

Het Theaterrestaurant in 2009
Maquette van het interieur

Het restaurant is aangekleed met veel rood velours. Middenin bevindt zich het podium, met daarvoor enkele tafels op een verdiept, halfrond gedeelte. Rondom dit gedeelte staan wat hoger ook weer tafels, met er omheen loopruimte, waar achter weer iets hoger nog meer tafels tegen de muren staan. Dit zodat iedereen goed zicht heeft op het toneel.

Links van het toneel is nog een stuk met een zitgedeeelte en bar, waarvandaan het podium niet goed te zien is. Dit wordt dus normaliter niet ingezet bij dinnershows. Hier is ook toegang tot de toiletten (die gedeeld zijn met het Efteling Theater), een kleine garderoberuimte en een doorgang naar de theaterfoyer.

De halve cirkel rondom het podium beslaat twee verdiepingen. Op de tweede verdieping, die bereikbaar is via een gedraaide trap in het restaurant, is hierdoor ook de mogelijkheid om de show te zien, alhoewel deze verdieping nauwelijks in gebruik is geweest. Ook op deze verdieping is een bar aanwezig. In de open ruimte tussen de verdiepingen hangt een grote kroonluchter.

Kroonluchter

Interieur van het restaurant met de kroonluchter

Bijzonder in het interieur is de enorme kristallen kroonluchter. Toen deze in 2004 geplaatst werd door de Almelose verlichtingsspecialist Allure was dit de grootste kroonluchter van het land, met 17.000 kristallen en een hoogte van zes meter. De luchter weegt meer dan vierhonderd kilo.[2]

Gerechten

Extra bar rechtsvoor in de ruimte

De gerechten die geserveerd worden in Applaus variëren met de verschillende shows die op het podium staan, en zijn zowel aan tafel bediend als in buffetvorm uitgeserveerd geweest. Het restaurant begon als een à la carte bedieningsrestaurant, dat ook een voordeliger drie gangen keuzemenu bood, en had daarnaast arrangementen in combinatie met theaterbezoek, waarbij een buffet werd aangeboden. In 2005 kon er ook geluncht worden, zij het zonder optredens.

De keuzevrijheid werd over de jaren ingeperkt, totdat vanaf 2007 helemaal werd overgestapt op de buffetvorm. Soms was er zelfs uitsluitend een buffet zonder enig entertainment. In 2015 keerde men echter weer terug naar een à la carterestaurant.

Het terras voor de deur van het restaurant was in de beginjaren los te bezoeken, bijvoorbeeld voor een kopje koffie aan het begin van een Eftelingdag of een drankje achteraf. Tegenwoordig is het terras niet meer in gebruik.

Thema's en shows

De shows sluiten vaak aan op de musicals die in het theater te zien zijn. Toen de Efteling nog in de winter enkele maanden sloot, was het restaurant wel te bezoeken als arrangement in combinatie met een musicalbezoek.

Foto Titel Samenvatting Jaar Dinervorm
Nettykathy2.jpg Theaterrestaurant Zangduo[3] 2003, 2004, 2006 À la carte / menu / driegangenbuffet[4]
Hartenheervrouw.jpg Hartenheer & Hartenvrouw Levenslied 2005 À la carte / menu
Sprookjesboom-Buffet-bord-uitsnede.jpg Sprookjesdinerbuffet / Sprookjesboom Buffet / Sprookjesboom Dinerbuffet Show met Sprookjesboomfiguren[5] 2007-2010, 2012, 2014 Buffet
Smaakvanapplaus.jpg Smaak van Applaus Zangduo 2010-2011 Buffet
Orientaalsbuffetkl.jpeg Oriëntaals Buffet Aziatisch geïnspireerde gerechten 2012-2013 Buffet
Vaakkl.jpg Dinerbuffet Klaas Vaak 2013 Buffet
Pinokkiokl.jpg Pinokkio's Restaurant Constanzo en zijn familie runnen een marionettentheater met zang, acrobatiek en dans. Na 2017 uitsluitend restaurant zonder entertainment. 2015 - heden À la carte


  1. Persbericht 10 september 2003: Cast Doornroosje bekendgemaakt
  2. Eftelist: Kroonluchter van 400 kilo voor Efteling Theater, 27 oktober 2004
  3. Eftelist: Geluiden in het Spookslot / Restaurant Applaus stelt teleur, 8 juni 2006
  4. Persbericht 23 april 2004: Musical De Kleine Zeemeermin van Studio 100 vanaf november in het Efteling
  5. Eftelist: Applaus voor Applaus!, 22 mei 2008