Natuurbeelden in de Wondergrot

De Wondergrot is de voorshow of preshow van PandaDroom.

Bij het betreden van de ruimte via één van de twee toegangen vanuit de wachtrij krijgt de bezoeker een 3D-brilletje uitgedeeld voor de hoofdshow. In de Wondergrot vindt een show van een kwartier plaats om de bezoeker alvast op te warmen, instructies te geven en het verhaal in te leiden.

Indeling

Ontwerp Wondergrot

De ruimte is gethematiseerd als een onderaardse grot, zoals bedacht door ontwerpster Marieke van Doorn. Uit het 'plafond' komen wortels naar beneden; helaas houden deze al te vroeg op waardoor een naar boven kijkende bezoeker de rand duidelijk ziet. Voor verlichting zorgen enkele 'fakkels' uitgevoerd in flakkerend doek met rode belichting. Het geheel is gehuld in aardse kleuren waarin ook aardlagen te ontdekken zouden moeten zijn. De vloer helt schuin richting drie grote projectieschermen. De ruimte heeft een notoir gebrek aan zitgelegenheid en je ziet hier altijd veel mensen noodgedwongen op de grond zitten.

Op de projectieschermen wordt een show vertoond die bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een WNF-commercial afgewisseld met een filmpje omtrent de huisregels; deze combinatie wordt een aantal maal herhaald. Het tweede deel is een inleiding tot de hoofdshow.

Commercial en instructie

De WNF-commercial duurt ongeveer een minuut en bevat ontegenzeglijk prachtige beelden van het dierenrijk. De drie schermen projecteren elk een iets andere kijk op hetzelfde gegeven, een en ander muzikaal ondersteund door een score van René Merkelbach. Tot 2012 was het The Miracle van Queen; tot 2006 Morning has broken van Cat Stevens en tot 2003 You are so beautiful van Joe Cocker - als de boodschap niet al duidelijk was, werd die door de liedteksten nog eens onderschreven, en expliciet geprojecteerd: 'de natuur zit wonderbaarlijk in elkaar'. De onuitgesproken subtekst: '...en is het waard om beschermd te worden'.

WNF-Commercials die te zien waren in de Wondergrot
2002-2003
2003-2006
2006-2012


Het instructiefilmpje dat volgt heet de bezoeker welkom met het PandaDroomlogo. De regels worden uitgelegd door twee geanimeerde apen: de ene corrigeert de ander in zijn gedrag. Opmerkelijk is dat de belerende aap een prullenbak gebruikt waarop Pardoes staat afgebeeld, en nog wel die van een aantal generaties geleden. Ook valt het op dat de instruerende aap niet lichtzinnig omgaat met zijn partner: hij gooit zijn drinken weg, drukt een sigaar uit op zijn lip en gooit uiteindelijk de hele aap maar bij het vuil. De apen verdwijnen, wie zien enkele letterlijke welkomstwoorden en het filmpje zakt onder de grond waarbij een verkorte instructie in het Duits, Frans en Engels weergegeven wordt, e.e.a. gelardeerd met een komische animatie van regenwormen. Dit filmpje is toegevoegd halverwege 2003.

De gesproken tekst luidt:

Instructie

Hartelijk welkom in PandaDroom.
U bent nu in de Wondergrot,
en binnen enkele minuten staat u oog-in-oog met de natuur.

Let op:
Pas in de volgende ruimte heeft u uw brilletje nodig.
Daar gaat u op wereldreis.
In PandaDroom is roken, eten en drinken verboden,
evenals het maken van filmopnames.

Het Wereld Natuur Fonds, en de Efteling,
wensen u veel plezier.

Inleiding tot de hoofdshow

Ontwerp voor de wand van de Wondergrot, door Karel Willemen

De inleiding tot de hoofdshow vangt weer aan met twee muzieknummers ondersteund door dit maal statische natuurbeelden. Eerst krijgen we een compositie van Merkelbach. Hierna volgt het echte themanummer van PandaDroom, het nummer dat speciaal voor de attractie gecomponeerd is: In This Together van Trijntje Oosterhuis. De boodschap is dat de natuur om ons heen de moeite waard is en dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om haar in stand te houden.

Een scène verschijnt op het scherm met een slapende pandabeer. Hij lijkt te dromen van natuurbeelden uit vier gebieden op de aarde: het poolgebied (met pinguins, dus de zuidpool), de zeebodem, de steppe en apen in het oerwoud.

Tot 2012 was hier het onheilspellende nummer The Earth Song, gezongen in het Russisch door de Russisch-Nederlandse zangeres Irena Filippova te horen. Het filmpje van de dromende panda was toen ook anders. Hij wordt wakker en proclameert dat hij heeft gedroomd van een goede toekomst voor de natuur. Met de bol zoomt hij in op enkele probleemgebieden op aarde: overbevissing, houtkap en het broeikaseffect. Hij schudt zijn hoofd: deze problemen zijn lastig op te lossen, maar het is niet onmogelijk! Dit vormt de opmaat voor de hoofdfilm.

De deuren ter rechterzijde openen en de bezoekers kunnen doorlopen naar de hoofdshow: de Wereldreis.