Zicht op een deel van de Speelwereld

De Speelwereld[1] is het derde deel van de attractie Fabula. In deze overdekte speeltuin kunnen kinderen naar hartenlust spelen in een omgeving die is ingericht naar de verschillende werelddelen uit de hoofdshow. Ook staan er veel tafeltjes en stoelen (in totaal 275 zitplaatsen) waar de ouders kunnen plaatsnemen en een versnapering uit de Savannebar of Wereldkeuken kunnen wegwerken; het staat er daarmee zo vol meubilair dat de doorstroming soms te wensen overlaat.

Indeling

In de Speelwereld

Vanuit de bioscoop betreden de bezoekers de Speelwereld via een aflopende trap, vanaf waar een goed overzicht van de wereld gekregen kan worden en bakken staan om de 3D-brillen weer in te leveren. Hier zijn ook al enkele schappen met souvenirs die afgerekend kunnen worden bij de Savannebar verderop.

Eenmaal beneden zijn diverse habitats te zien die deels corresponderen met de film:

  • De polen met iglo's, veel ijs, pinguïns en een animatronic-ijsbeer.
  • De onderwaterwereld, met een duikklok, onderwaterplanten en -diertjes zoals zeepaarden en een zeeschildpad.
  • Een jungle met een tent en als animatronics een orang-oetan en de beer en eekhoorn uit de film.
  • De savanne met een animatronic van een leeuw op een rots en stokstaartjes.
Interactieve vissenvloer

De animatronics zijn hoog opgesteld en vallen daardoor helaas maar weinig op. In het midden van de ruimte staat een enorme lichtgevende bol. Er zijn allerhande speeltoestellen; zo is er in de jungle een groot klimrek en in de ijsschots een glijbaan. Bij de onderwaterwereld is er een interactieve projectie op de vloer. Hier nabij is een bamboe hutje op palen vanaf waar je de Speelwereld van boven kunt bekijken.

De savanne loopt over in horecapunt annex souvenirwinkel Savannebar en het onderwaterdeel in zelfbedieningsrestaurant Wereldkeuken. Via de eerste kun je het gebouw weer verlaten via een pad dat uiteindelijk op het Spookslotplein uitkomt, naast de ingang van de attractie. Via de Wereldkeuken kom je bij een toiletgroep en naar buiten op de Pardoes Promenade.

Geschiedenis

De omgebouwde animatronic
→
Zie voor uitgebreide geschiedenis van deze ruimte: Dierenwereld

De Speelwereld is grotendeels identiek aan de Dierenwereld van PandaDroom: de meeste elementen die daar present waren zijn behouden, waaronder de animatronics. Ook de oorspronkelijke panda-animatronic zit er nog, maar is opnieuw aangekleed als de beer uit de hoofdfilm met de eekhoorn op zijn hoofd. Verwijderd zijn de meeste WNF-verwijzingen waaronder de jeep waarbij je donateur kon worden. Toegevoegd zijn de vele tafeltjes in de ruimte die het nog veel meer een verlengstuk maken van het restaurant. Het geluids- en lichtplan is hier ook op aangepast.

Verwijzingen
  1. Efteling: Facts & Figures Fabula (6 december 2019)