Close-up van een Wonderwachter met zij-armen
Eén van de Wonderwachters op de Brink
Het eenvoudige model in de sneeuw

Wonderwachters zijn enorme bronskleurige lantaarnpalen van polyester, te vinden op de Pardoes Promenade en rond Symbolica. Er zijn twee varianten: één met armen en een simpeler versie zonder. De lampen bestaan uit één ofwel zes witte bollen, die oplichten bij zonsondergang.

De sierlijke lantaarnpalen werden ontworpen door Henny Knoet, in dezelfde stijl als de bronskleurige hekken op de Promenade en (toenmalige) Brink. Een Wonderwachter staat op een cirkelvormige sokkel van baksteen en bestaat uit diverse opgestapelde sierlijke kegelvormen, met ongeveer in het midden een duidelijk te onderscheiden planeet met ring. Daarboven bevindt zich de lichtbol, onder een zwierig puntdak.

Geschiedenis

De eerste Wonderwachters werden gemaakt door de firma Verheezen uit Bergen op Zoom. Het vervaardigen van één Wonderwachter kostte in 2002 32.000 gulden (14.500 euro) per stuk. De productie vond plaats in de Filippijnen, vanwege de lage lonen. Later zijn de wachters per container verscheept naar Rotterdam.

Hoewel de Pardoes Promenade al opende in 2000, duurde het tot maart 2001 - net voor de seizoensopening - tot de eerste Wonderwachters hun plek kregen op de laan.

Nieuwe generatie

In juni 2007 bleek de constructie van de lantaarns met zij-armen niet stevig genoeg. Veel armen begonnen vervaarlijk scheef te hangen. Om het afbreken ervan te voorkomen, spande de Efteling kabels rondom de armen en de bovenste lichtbol. Vanaf maart 2008 zijn er geleidelijk Wonderwachters verwijderd om plaats te maken voor nieuwe, steverige exemplaren. Om te vermijden dat de verschillende onderdelen van de lantaarns gaan scheuren, zijn deze nu gescheiden door rubberen tussenringen. De nieuwe lantaarns waren de eerste paar maanden van hun bestaan herkenbaar aan hun opvallend glanzende uiterlijk. Het duurde tot mei 2009 tot alle Wonderwachters waren vervangen.

Ascom Polyester uit het Brabants plaatsje Beek en Donk is verantwoordelijk voor deze tweede serie wachters.

Seizoensgebonden decoraties

Herfstdecoratie

Van 2004 tot en met 2008 bracht de Efteling ieder jaargetijde extra decoraties aan op de Wonderwachters, in stijl van de vier seizoenen. Zo werden er tijdens de Lente Efteling klimop en grote zonnebloembladen aan de lantaarns bevestigd, en hingen er in de Winter Efteling reusachtige ijskristallen aan de lichtbollen. Deze decoraties werden vervaardigd door K&S Decor. 's Zomers veranderde ook de kleur van de bollen: deze werden rood, blauw en geel. Sinds de komst van de vernieuwde Wonderwachters is het park hiermee gestopt. 's Winters worden er nog wel subtiele ijspegels aan de lantaarns bevestigd.

Komst Symbolica

De eerste vijftien jaar vond je de Wonderwachters ook verspreid over de grote, lege Efteling Brink. Toen dit plein moest verdwijnen voor de aanleg van Symbolica werden de Wonderwachters weggehaald. Ze keerden echter terug als verlichting rondom de voorzijde van deze attractie.

Wiegende Wonderwachters

Aanvankelijk zouden de Promenade en Brink plaats gaan bieden aan ander soort bijzondere lantaarnpalen. Deze zouden gaan wiegen en ademen, en zachtjes met elkaar spreken in een onverstaanbare brabbeltaal. De wiegende Wonderwachters zijn nooit gerealiseerd.