De Poortheks

De Poortheks is een in verschillende contexten terugkerend personage van een in het rood geklede heks, dat ultimo ontleend is aan de heksjes op de Heksenpoort, de ingang van het Sprookjesbos.

Deze heks debuteerde in de campagne rondom het Sprookjesmysterie in 2009. Ze liep met haar rode kleding, wandelstok en kenmerkende puntige muts in levenden lijve in het Sprookjesbos en stond op promotiemateriaal voor de actie. Haar attribuut was een zwarte ketel met een besnord gezicht erop.

Inspiratie voor de Poortheks zijn de heksenbeeldjes op de Heksenpoort

Twee jaar later verschijnt er opeens een sprookje over de heks, en haar ketel: "De Ketel van de Heks"; in korte vorm in de Efteling Juweeltjes, uitgebreider wordt het beschreven in Meer Sprookjes van de Efteling.

Heks Noxana in musical Klaas Vaak

Dezelfde heks als in het Sprookjesmysterie zien we later terug als antagonist in Sprookjesmusical Klaas Vaak. Ze blijkt Noxana te heten en heeft een kat, Nachtschade.

De poortheks in Weerwolfnachtbaan

De Poortheks speelt ook een rol in Paul van Loons Weerwolfnachtbaan. Hier heet ze Vitamina Perplex.

De heks die voorkomt in het boek De Sprookjessprokkelaar is in ieder geval voor wat de illustraties betreft ook hetzelfde personage.

Bij het Midzomernacht-festival dook haar zwarte ketel opeens weer op als decorstuk bij de stille disco op (jawel) het Heksenpad.