Het Heksenpad in 2004
In 2004 en 2005 werd het Heksenpad aangegeven met een klein bordje.

Het Heksenpad is de officieuze naam van het bospad dat ten oosten van het Spookslot ligt. De Efteling noemt het zelf het 'bospaadje bij Spookslot'[1] en ook wel het 'Spookslotbos'.[2]

Het pad loopt vanaf het Spookslotplein, tegenover de ingang van de wachtrij van PandaDroom, tot aan de Spiegellaan.

Het Heksenpad is te betreden vanaf het plein voor het Spookslot, links van het bord aan de galg, tegenover de ingang van de wachtrij van PandaDroom. Het pad sluit aan de andere kant aan op de zogenoemde 'Spiegellaan', die ten westen van de Gondoletta loopt. Aan beide zijden van het pad liggen omgezaagde boomstammen. Het pad zelf is niet verhard en is bedekt met houtsnippers.

Vanaf het Spookslot loopt het pad heuvelopwaarts en kent hier een muur van opstaande boomstammen. Aan de linkerzijde is een boom te vinden waar tussen de wortels een hol te vinden is met een spiegel. Halverwege het pad cirkelt het zich om een grote berk. Vervolgens kronkelt het pad omlaag en weer omhoog. Hier is aan de rechterzijde de achterkant van het Spookslot te zien. De entree aan de Gondoletta-zijde kenmerkt zich door enkele natuurstenen, een wat andere begroeiing, en een klein bestraat gedeelte.

Geschiedenis

Het Heksenpad is in april 2004 geopend en was onderdeel van het groenplan van dat jaar waarbij veel van de infrastructuur in het park een verandering onderging. Voorheen was het ten oosten van het Spookslot dichter bebost en was hier geen officieel wandelpad.

De naam Heksenpad is bedacht door Eftelingliefhebbers en was voor korte periodes in 2004 en 2005 te lezen op een houten bordje met de naam van het bospad. In mei 2017 berichtte het blog Looopings dat het bordje destijds niet door de Efteling maar stiekem door fans was geplaatst.[3]

Silent disco aan het Heksenpad in 2016

Tijdens het Midsummer Festival-evenement dat gehouden werd in 2015, 2016 en 2017 was er daadwerkelijk een attractie rond het Heksenpad: een silent disco waarbij bezoekers konden dansen op muziek die ze via koptelefoons te horen kregen.

Wetenswaardigheid

  • In de korte film Het verhaal achter Baron 1898 wordt het Heksenpad getoond als de locatie waar de Baron zijn eerste goud vond. Later begon hij hier nabij zijn mijn. De plek wordt Heksengrot genoemd. Dit is vermoedelijk dezelfde locatie die in het boek Heksenbult genoemd wordt.
Verwijzingen
  1. Efteling Blog: De mooiste plekjes in de Efteling (11 juli 2018)
  2. Persbericht Efteling: Efteling start de zomer met uniek Efteling Midsummer Festival (17 mei 2017)
  3. Looopings: Bizar Efteling-geheim na dertien jaar onthuld (19 mei 2017)