Voorgevel van het Spookslot tijdens de Spooknacht

De Spooknacht was een afscheidsevenement daags voor de sluiting van het Spookslot. Van zaterdag 3 op zondag 4 september 2022 konden de deelnemers in het holst van de nacht een kort parcours rond het slot bewandelen om daarna een show van het Spookslot mee te maken.

Prijsvraag

Oproep voor deelname aan de prijsvraag

Om in aanmerking te komen voor deelname kon je van 19 juli tot en met 14 augustus 2022 op de Efteling-website een spelletje spelen waarbij je zo snel mogelijk een sleutel moest aanklikken in het Spookslot-decor. Hoe sneller je deze vond, hoe meer kans je maakte. Daarna kon je je gegevens achterlaten en het tijdslot tussen middernacht en zes uur 's ochtends kiezen waarop je kans wilde maken. In totaal deden zo'n 150.000 mensen mee, waarvan de gemiddelde leeftijd 40-49 jaar was. Als je won, kon je met maximaal vijf personen gratis de Spooknacht beleven op het door jou gekozen tijdslot. Uiteindelijk konden 2.000 deelnemers de Spooktocht afleggen. Ook 300 Efteling-medewerkers konden via inschrijving meedingen naar plaatsen, alsmede een aantal 'influencers' en fansites.

Route

Violist voor Symbolica

De wandeltocht duurde een half uur tot een uur en startte in tijdsloten van steeds een kwartier. Na ontvangst bij het Huis van de Vijf Zintuigen, dat van binnen uitgelicht was in Spookslot-kleuren, maakten deelnemers een wandeling over het Dwarrelplein. Daar kwamen ze een wit spookfiguur op stelten tegen. Vanaf de minaret van Fata Morgana straalden lasers over de Vonderplas. De route vervolgend naar de Pardoes Promenade was die ook daar aangelicht met lasers over de lengte van het eerste deel en wat spots langs de route - alle reguliere verlichting was uitgeschakeld.

Langs dit deel van de route, en het vervolg, was een speciaal samengestelde soundtrack te horen; niet alleen met fragmenten van de Danse Macabre en geluidseffecten uit het Spookslot, maar ook gesnurk van de Reus van Klein Duimpje, gemompel van de Trollenkoning en gezang van de Witte Wieven uit Baron 1898.

Op het Sterrenplein was de poort naar het Spookslot afgesloten en dichtgemaakt - de route vervolgde richting het Hartenhof. Op de rechte dakranden van Symbolica was rood laserlicht aangebracht, en voor de fontein speelde op een klein rond podium een violist live de Danse Macabre.

Monniken bij het Heksenpad

Liep je daarna verder over de Spiegellaan dan kwam je bij de opgang naar het Heksenpad twee brandende fakkels tegen. Hier sloeg je rechtsaf het Heksenpad in. Daar was een stil spel te zien van vier monniken in habijten en met elk een kaars om hun gezicht aan te lichten. Zij stelden zich op of schreden rond te midden van mist, een referentie aan de schuifelende monniken in de hoofdshow van het Slot. Tegen een buitenwand van de Ronde Zaal waren rode lichtjes geprojecteerd.

Beneden aan het Heksenpad op het Spookslotplein werd je ontvangen bij het Spookslot. Het bord "Niet voeren! Verschrikkelijke sneeuwman" dat normaal alleen tijdens de Winter Efteling te zien was, was voor de gelegenheid weer op de put op het voorplein geplaatst, de tekst gericht richting de uitgang van het Heksenpad. De gevel was aangelicht en rechts op de gevel naast de tunnel spookte IJzige IJsbrand, de projectie van de Winterse Illusies tussen 2011 en 2015, hier nog éénmaal te aanschouwen. Naar de ingang van het slot was een zwarte loper uitgerold, terugverwijzend naar diezelfde zwarte loper bij de opening van het Spookslot in 1978. Aan het begin hiervan kon je met een frame een foto laten maken door de aanwezige medewerkers.

Hierna betrad je het slot en kon je de attractie -mogelijk voor het laatst- beleven, gewoon zoals die altijd al (nou ja, sinds 1989) was.

Als je de show had verlaten richting het Spookslotplein, kreeg je bij het Seylend Fregat nog een Efteling Courant, speciale Griezel-editie, als aandenken en een zak popcorn en drankje als 'midnight snack'. Hiermee was de Spooktocht ten einde.

Via het Max & Moritz Plein en het Fata Morganaplein liep je achterlangs de Vonderplas weer naar de uitgang.

Aandenken

Efteling Courant Griezel-editie 2022

Als aandenken kreeg elke deelnemer één exemplaar van de Efteling Courant uitgereikt. Deze 'Griezel editie!' was nergens anders verkrijgbaar. Het uitgeven van deze krant is een mooie terugverwijzing naar de allereerste Eftelingkrant, die grotendeels over het toen nieuwe Spookslot ging.

Voor de krant van acht pagina's is de layout hergebruikt van de Courant die bij het jubileumboek Zijn we d'r al? zat, maar natuurlijk met nieuwe teksten en inhoud. Op de voorpagina een nieuwsartikel dat verslag doet van de Spooknacht. Linksboven staat het embleem "Groezelset", een terugverwijziging naar het aandenken dat de eerste bezoekers van het slot kregen na afloop van de openingsvoorstelling in 1978. De zes pagina's in het binnenwerk zijn hoofdzakelijk gevuld met krantenknipsels en advertenties over het Spookslot, en daarnaast een afscheidscolumn van IJzige IJsbrand, en artikeltjes over het vastleggen van het Spookslot voor het archief en over de YouTube-video met Dré Broeders, Mari van Heumen en Koos de Graaf, en een rijmpje dat voorlopig afscheid neemt van Matroos Gijs. De laatste pagina binnenin is gereserveerd voor een grote woordzoeker-puzzel met de naam 'zerkzoeker', waarmee je een Spookslot-pin kunt winnen. Op de achterkant staat alleen het laatste deel van de laatste zin van de Spookslot-vertelling.

Galerij