Jeroen Verheij als IJzige IJsbrand

IJzige IJsbrand is een typetje van Jeroen Verheij, waarmee hij als entertainmentact te zien is als griezelige en winterse gastheer bij het Spookslot.

De act begon onder de naam Hieronymus, een griezelige gastheer die op 10 mei 2003 de bezoekers van het Spookslot verwelkomde, ter ere van het 25-jarige jubileum van deze attractie. Hieronymus was een spookachtige figuur, in kostuum gekleed, voorzien van spinnenwebben en een fraaie grime.

De figuur viel goed in de smaak, zodat deze vanaf de Winter Efteling-editie van 2003-2004 in iets aangepaste vorm als IJzige IJsbrand te zien was. De figuur is nu geheel wit uitgedost (passend bij het winterthema). Zonder enige spraak maar met een uitzonderlijk gevoel maakt hij bezoekers aan het lachen of aan het schrikken, en nodigt hij ze uit de attractie te betreden. Van tijd tot tijd begeeft IJsbrand zichzelf ook in het Spookslot, waar hij in de hoofdshow capriolen uithaalt in bijvoorbeeld de Geestencarrousel.

De act keert nog geregeld terug tijdens de Winter Efteling. IJzige IJsbrand had ook een rolletje in de Winterse Illusies die tussen 2011-2012 en 2013-2014 in de Spookslotgalerij geprojecteerd werden.