Jeroen Verheij als IJzige IJsbrand

IJzige IJsbrand was een typetje van Jeroen Verheij, waarmee hij als entertainmentact te zien was als griezelige en winterse gastheer bij het Spookslot.

Hieronymus in 1992

De act ontstond uit het door Verheij bedachte personage Hieronymus, een griezelige gastheer die als onderdeel van de Efteling Zomeravonden van 1992 en 1993 bezoekers bij het Spookslot vermaakte onder de noemer 'Spokenspel'. Hieronymus was een spookachtige figuur, in kostuum gekleed, voorzien van spinnenwebben en een fraaie grime. Ter ere van het 25-jarige jubileum van de attractie, op 10 mei 2003, keerde Hieronymus terug, in een nieuwe verschijningsvorm, om de bezoekers te verwelkomen.

IJsbrand meewandelend met de geestencarrousel in 2005

De teruggekeerde figuur viel goed in de smaak, zodat deze vanaf de Winter Efteling-editie van 2003-2004 in iets aangepaste vorm als IJzige IJsbrand te zien was. De figuur was nu geheel wit uitgedost (passend bij het winterthema). Zonder enige spraak maar met een uitzonderlijk gevoel maakte hij bezoekers aan het lachen of aan het schrikken, en nodigde hij ze uit de attractie te betreden. Van tijd tot tijd begaf IJsbrand zichzelf ook in het Spookslot, waar hij in de hoofdshow capriolen uithaalde in bijvoorbeeld de Geestencarrousel.

De act keerde nog geregeld terug tijdens volgende Winter Eftelingen. IJzige IJsbrand had ook een rolletje in de Winterse Illusies die tussen 2011-2012 en 2014-2015 in de Spookslotgalerij geprojecteerd werden. Deze projectie kwam nog één nacht terug tijdens de Spooknacht van 3 op 4 september 2022 naar aanleiding van de sluiting van het Spookslot.

Sinds 2013 maakte IJsbrand ook een cameo op de parkplattegrond, die vanaf dan door Verheij getekend wordt. Voor de goede tuurder was hij te zien tussen de zerken voor het Spookslot.