De Spookslottunnel vanaf het voorplein

De Spookslottunnel of Spookslotgalerij is de gaanderij aan de zijkant van het Spookslotcomplex, bereikbaar via het voorplein en het achterplein van het slot.

In de tunnel, geheel gestuct met enkele boogramen aan de Fabula-zijde, hangen drie fraaie kroonluchters aan een houten plafond. Aan de zijde van het Spookslot bevinden zich een enkele en dubbele deur alsmede twee van een smeedijzeren traliehek voorziene ramen en vier dichtgemetselde bogen. De deuren worden ook tijdens openingsuren regelmatig gebruikt door personeel.

Ontstaansgeschiedenis

De gang vindt zijn oorsprong in een plan dat al tijdens de bouw van het Spookslot geschrapt is. In de gevel aan de westzijde zouden een aantal door Ton van de Ven ontworpen spookachtige loertaferelen komen, als een soort etalages in boogvormige nissen die daartoe in de wand werden gebouwd. De overkapping diende om hier voldoende duisternis te creëren zodat de uitbeeldingen goed tot hun recht zouden komen.

In een laat stadium tijdens de bouw schoten de budgetten echter tekort. De reeds in het gebouw opgenomen nissen werden schielijk dichtgemetseld met een enkelsteens muurtje. Tot op heden zijn de bogen nog goed te zien in de gaanderij, als stille herinnering aan deze intrigerende plannen.[1]

In de gaanderij was het rammelen van de Bobbaan goed te horen. Dit was echter niet storend: het donderachtige geluid gaf juist een mysterieuze extra dimensie aan een wandeling door de gang.

Latere aanpassingen

In 1994 werden er kroonluchters in de gang opgehangen. Deze kroonluchters zijn qua uiterlijk gelijk aan degene die tot 2000 in het Witte Paard hingen (en daar nu ook weer teruggekeerd zijn). Enkele jaren later werden er bewegingsdetectoren aangebracht, waardoor de kroonluchters aan gaan zodra iemand de tunnel binnenloopt. De lichtjes simuleren bovendien het flikkerende effect van een kaars.

In de zomer van 1998 werden er regelmatig tekens van de Efteling Club op de vloer aangebracht voor een spel waar clubleden prijzen mee konden winnen. De tekens waren steeds in enkele dagen al ver afgesleten.

Vanaf Winter Efteling 2011-2012 tot en met 2014-2015 is de tunnel iedere winter het decor van een Winterse Illusie geweest: een projectie van zwevende geesten, waaronder ook IJzige IJsbrand.