De Spookslottunnel vanaf het voorplein

De Spookslottunnel of Spookslotgalerij was de gaanderij aan de zijkant van het Spookslotcomplex, bereikbaar via het voorplein en het achterplein van het slot.

In de tunnel, geheel gestuct met enkele boogramen aan de Fabula-zijde, hingen drie fraaie kroonluchters aan een houten plafond. Aan de zijde van het Spookslot bevonden zich een enkele en dubbele deur alsmede twee van een smeedijzeren traliehek voorziene ramen (erachter ontluchting van de hoofdshow) en vier dichtgemetselde bogen. De deuren werden ook tijdens openingsuren regelmatig gebruikt door personeel.

Ontstaansgeschiedenis

De gang vond zijn oorsprong in een plan dat al tijdens de bouw van het Spookslot geschrapt is. In de gevel aan de westzijde zouden een aantal door Ton van de Ven ontworpen spookachtige loertaferelen komen, als een soort etalages in boogvormige nissen die daartoe in de wand werden gebouwd. De overkapping diende om hier voldoende duisternis te creëren zodat de uitbeeldingen goed tot hun recht zouden komen.

In een laat stadium tijdens de bouw schoten de budgetten echter tekort. De reeds in het gebouw opgenomen nissen werden schielijk dichtgemetseld met een enkelsteens muurtje. In de 44 jaar tot aan de sluiting van het Spookslot zijn de bogen nog goed te zien geweest in de gaanderij, als stille herinnering aan deze intrigerende plannen.[1]

In de gaanderij was het rammelen van de Bobbaan goed te horen. Dit was echter niet storend: het donderachtige geluid gaf juist een mysterieuze extra dimensie aan een wandeling door de gang.

Entertainment

Nooduitgang in de publieksruime van de hoofdshow van het Slot was met trap verbonden met nooddeur in de galerij

De door het schrappen van de spooknissen overgebleven ruimte in het Slot bevond zich onder de tribunes van de kijkruimte van de hoofdshow, die op de eerste verdieping was gesitueerd. De tribunes liepen parallel aan de tunnel. Deze grote ruimte bleek al snel niet loos, maar praktisch te worden ingezet voor onder andere de milieudienst en hun electrokarren, maar vooral ook, in latere jaren, als pauze- en kleedruimte van allerlei entertainmentacts in het Anderrijk, zoals de diverse fanfares. Toegang liep via de dubbele deuren. De enkele deur rechts was een nooduitgang met trap vanaf de tribunes van het Spookslot.

Latere aanpassingen

In 1994 werden er kroonluchters in de gang opgehangen, qua uiterlijk gelijk aan degene die tot 2000 in het Witte Paard hingen (en daar in 2014 ook weer teruggekeerd zijn). Enkele jaren later werden er bewegingsdetectoren aangebracht, waardoor de kroonluchters aan gingen zodra iemand de tunnel binnenliep. De lichtjes simuleerden bovendien het flikkerende effect van een kaars.

In de zomer van 1998 werden er regelmatig tekens van de Efteling Club op de vloer aangebracht voor een spel waar clubleden prijzen mee konden winnen. De tekens waren steeds in enkele dagen al ver afgesleten.

Vanaf Winter Efteling 2011-2012 tot en met 2014-2015 is de tunnel iedere winter het decor van een Winterse Illusie geweest: een projectie van zwevende geesten, waaronder ook IJzige IJsbrand.

Overblijfselen

De gaanderij werd samen met de rest van het Spookslot gesloopt in 2022. De kroonluchters die in de gaanderij hingen, zijn hergebruikt en hangen nu in In den Swarte Kat. Ze zijn wel aangepast met een ander ophangmechaniek, roestbruine kleur en dikke kaarsen.