Boven: de automaat in context op het Herautenplein. Linksonder: zoals getekend op de oude plattegond; rechtsonder zoals op de gedigitaliseerde versie.

De Duivenvoer-automaat is een automaat om duivenvoer te verkopen op het Herautenplein, die jarenlang op de parkplattegrond vermeld stond maar nooit werkelijk in het park aangetroffen is.

In 1986 zou het Herautenplein voorzien worden van twee nieuwe sprookjes (Tafeltje-dek-je en de Stiefmoeder van Sneeuwwitje) én een automaat voor duivenvoer. Volgens bedenker Henny Knoet zou zo voer voor de gekleurde duiven van het Bruidskleed van Genoveva op een passende wijze verspreid kunnen worden. Al snel werd onder invloed van Ton van de Ven besloten dat deze sprookjes er helemaal niet zouden komen, maar toen waren de plannen al ingetekend op de plattegrond. Haastig werden ze weer weggehaald, waarbij alleen de duivenvoer-automaat vergeten werd en nog twintig jaar na dato ingetekend zou blijven staan. Toen de sprookjes uiteindelijk in 1999 wel gerealiseerd zijn, werd de noodzaak van de duivenvoer-automaat niet meer onderkend.

Volgens Knoet zou de automaat een klein tafereeltje bevatten van een winkelier achter een balie. Achter de man veel potjes, kistjes en muizen die snoepten van het duivenvoer; als je geld in een spaarvarken op de toonbank zou gooien, trok de winkelier aan een hendel waardoor een zakje duivenvoer naar beneden zou vallen. [1]

In 2009 verdween de duivenvoer-automaat uiteindelijk toch van de plattegrond.[2] Wie toch graag op het Herautenplein de gekleurde duiven wil voeren kan terecht in het winkeltje de Kleyne Klaroen, waar zakjes zaden voor € 1,- te verkrijgen zijn.

Verwijzingen
  1. Het mysterie van de Duivenvoer-automaat, Jaap Meeldijk, Eftelist, 2 juli 2007.
  2. Fotoboekje en plattegrond 2009 , Ramon Heeren, Eftelist, 30 maart 2009.