De Liefdesbron

De Magische Liefdesbron was een fontein in het Sprookjesbos, geopend in 1954. De fontein is niet veel jaren later alweer gesloten. In 1964 werd het decor met een beeldje van Cupido (in de Romeinse mythologie de zoon van de godin van de liefde, Venus) van de attractie gebruikt voor de Dansende Dolfijn, die in 1970 als basis diende voor de Zeemeermin.

Verliefde stelletjes konden bij de Liefdesbron zien hoe sterk hun liefde is. De vis tegen de achterwand spoot het water in een bassin eronder. Het paartje kon aan weerszijden van de bron gaan staan en elkaar omhelzen of de hand reiken. Ze drukten daarbij een beugel in die ervoor zorgde dat rode kleurstof in het water werd gedaan. De kleurstof kwam uit de bek van de vis in het decortje. Hoe sterker de liefde, hoe sneller de kleur van het water veranderde in roze of soms zelfs donkerrood.

Locatie

Volgens een krantenartikel uit de Nieuwe Tilburgse Courant van 14 april 1954 was de Liefdesbron te vinden "in het romantische laantje dat aan het sprookjesbos grenst en dat bij de bezoekers reeds de naam "liefdeslaantje" heeft gekregen". In de film Sprookjestocht naar De Efteling uit hetzelfde jaar van de Haagse Filmbank is de attractie te zien, gemonteerd tussen Doornroosje en de Paddenstoelen. Volgens het jubileumboek Zijn we d'r al? uit 2012 stond de Liefdesbron op dezelfde plek waar later de Dansende Dolfijn en de Zeemeermin kwamen.

Het verdwijnen van de Liefdesbron

De meest waarschijnlijke reden voor het verwijderen van de Liefdesbron is dat hij niet voldeed aan de verwachtingen van bezoekers. Een vaak gehoorde reden is dat het technisch regelmatig niet werkte: het water kleurde niet op tijd of helemaal niet als mensen elkaar de hand toestaken. Dat zorgde dan voor problemen bij de paren die in de veronderstelling waren verliefd te zijn op elkaar.

Een alternatieve verklaring zou de rooms-katholieke inslag van de Efteling zijn. De pastoors F.J. de Klijn en E. Rietra waren van oudsher in het bestuur vertegenwoordigd en waren dus ook verantwoordelijk voor het aanbod in attracties, en zij waren wellicht niet zo blij met de Liefdesbron.