't Verdiende Loon

't Verdiende Loon is een blond bier uitsluitend verkrijgbaar in vakantiepark Efteling Loonsche Land. Het is een fruitig blond bier met lichte hoptonen, gemaakt met Pilsmout en Munichmout, Saazhop en East-End Goldingshop. Het wordt gebrouwen door de Waalwijkse stadsbrouwerij Sint Crispijn.

Het bier

Smaakprofiel 't Verdiende Loon

't Verdiende Loon is een amberkleurig mistig bier met een stabiele, dikke, fijne laag schuim. Het ruikt zoet, licht hooiig met een vleugje honing en sinaasappel. In tegenstelling tot de geur is het een stevig bitter bier, toch in balans met een beetje zuur en een beetje zoet. Zowel de hop als de mout zijn goed terug te vinden in de smaak. Het doet licht denken aan een Engelse IPA. Het bier heeft een lichte body en een redelijke hoeveelheid koolzuur. De lichtbittere nasmaak vervliegt snel.

Het bier met een alcoholpercentage van 6,8% wordt uitsluitend geschonken in restaurant De Proeftuyn, waar je 'm gekoeld kan drinken voor € 3,50. Het is daar ook los te koop voor € 3,- in flesjes van 33 cl om mee naar huis te nemen. Vanaf de zomer is er ook een geschenkverpakking met twee flesjes van 33 cl en een glas te koop.

Ontwikkeling

Meesterbrouwer Gerard van den Broek en assistent-brouwer Fons Jurgens

In 2016 nam de Efteling contact op met vaste bierleverancier Hertog Jan (AB-InBev, de brouwers van het voormalige Laafse Lurk). De Efteling wilde namelijk bier brouwen van hop van eigen land; meesterbrouwer Gerard van den Broek heeft de Efteling daarop in contact gebracht met een hopleverancier. Als gimmick maakte de Efteling ook een filmpje met Van den Broek en Efteling-directeur en hobbybrouwer Fons Jurgens. Bij de verdere ontwikkeling en productie van het bier is Hertog Jan niet betrokken geweest, omdat AB-InBev geen private labels meer maakt.

Het etiket

Om het bier werkelijk te ontwikkelen en brouwen kwam Eftelings horeca-conceptmanager Frans Goenee in contact met Gilian van der Schans van brouwerij Sint Crispijn. De Efteling kwam met een grote delegatie bestaande uit directie, inkoop, en medewerkers van het Loonsche Land bij Sint Crispijn langs voor een proeverij. Hieruit kwam een gangbaar, makkelijk bier naar voren, dat veel mensen lekker vinden en goed doordrinkbaar is. Dit resulteerde in een blond bier, een recept van de brouwer Van der Schans. Hij beschrijft het als een frisfruitige allemansvriend met een licht bittertje aan het einde.

In oktober 2017 vroeg de Efteling via sociale media hulp bij het verzinnen van de naam voor een nieuw te ontwikkelen biertje. Het eerder opgenomen filmpje met Gerard van den Broek werd hierbij ingezet.

De te gebruiken Saazhop is geplant in De Proeftuyn (moestuin) van het Loonsche Land, maar was ten tijde van de lancering van 't Verdiende Loon nog niet oogstbaar. De eerste biertjes zijn dus gebrouwen met ingrediënten van elders. Vooralsnog is er nog niet gebrouwen met de hop van het Loonsche Land.

Het eerste flesje werd op 19 april 2018 overhandigd door Roodkapje aan directeur Jurgens. Het nieuwe bier werd onthuld in het bijzijn van prijswinnaars die de naam hebben gekozen. Het etiket werd ontworpen door de Efteling.