Pjotr in de boom met maretak

Pjotr is de naam voor de sneeuwpopjes afkomstig uit Carnaval Festival. Alle poppen heten Pjotr.

Je vindt ze in de Alaska-scène van de attractie; in de bocht hangen ze onderste boven aan het plafond en sommigen bungelen op en neer. Als je je daarna onder het ijs begeeft, turen ze van boven het ijs door de wakken naar je.

Tijdens de Winter Efteling komen de sneeuwpopjes ook naar buiten. Vier staan op de gevel, en één staat er met zijn neus tegen het raam in de etalage van Jokies Wereld. Drie zijn in de weer in de boom op het Carnaval Festivalplein: twee zitten op een tak en de derde hangt met een stuk maretak naar beneden (zoals in de attractie - sommige bijgelovigen vinden dat ze onder een maretak moeten zoenen). Dit zijn allemaal statische figuren. Pjotr treedt daarnaast als handpop ook op in de Jokie en Jet-parkshow die daar gegeven wordt, samen met Jokie, Jet en een Chinees draakje. Ook heeft hij een eigen souvenirlijn: op de Warme Winter Weide is een opgeblazen Pjotr-hoofd te winnen bij betaalspel D'n Gladde Gooi, er zijn sleutelhangers en een Pjotrpin uitgebracht.

Geschiedenis

De oorspronkelijke sneeuwpopjes in Carnaval Festival

De sneeuwpoppen zijn al sinds 1984 aanwezig in Carnaval Ferstival, zij het naamloos. Maar vanaf Winter Efteling 2022-2023 treden ze naar buiten en zijn te zien op het Carnaval Festivalplein. Bij de start van die Winter Efteling stond er een sneeuwpopje boven het toneelgordijn bij de ingang van de attractie, en zijn er twee in de weer in een boom midden op het plein: de ene op een tak. Binnen enkele weken kwamen er nog twee popjes bij.

Ontwerp voor Pjotr met maretak door Bas van Rijsbergen

Het idee en ontwerp is van Bas van Rijsbergen, die bij een wandeling door de Winter Efteling observeerde dat bezoekers graag met dingen op de foto gaan. Uitgangspunt voor de vernieuwingen van de Winter Efteling vanaf dat jaar was figuren die als het winter is juist "naar buiten gaan" te laten zien, zoals dus een sneeuwpopje uit Carnaval Festival. Deze combinatie gaf een sneeuwpop met maretak op de boom voor het plein. De idee was dat deze op en neer zou veren zoals in de attractie, maar dit bleek niet mogelijk omdat er niet in de boom geschroefd mocht worden, dus het is een statisch figuur geworden. De naam Pjotr werd bedacht door de afdeling Entertainment.[1]

Bij de volgende Winter Efteling, 2023-2024 werd het aantal Pjotrs uitgebreid. Achter het raam van souvenirwinkel Jokies Wereld kwam nog een Pjotr met zijn neus tegen het glas gedrukt. Deze winter zijn er grote Pjotr-knuffels te winnen bij het spel D'n Gladde Gooi op de Warme Winter Weide, en zijn er souvenirs verkrijgbaar: een sleutelhanger en een razend populaire Pjotrpin.

  1. Looopings Podcast: Efteling-ontwerper Bas van Rijsbergen vertelt over veranderingen in de Winter Efteling (26 december 2023)