Comfortkamer anno 2021

Een comfortkamer is een type kamer in het Efteling Hotel in neutraal thema, waarbij er onderscheid is tussen twee-, vier- en vijfpersoons kamers. Er zijn 100 comfortkamers, waarvan 44 kamers voor vier personen, 24 kamers voor vijf personen en 32 kamers voor drie personen. Alle comfortkamers beschikken over airconditioning, TV met Efteling-(kinder)zenders en filmkanalen, gratis draadloos internet, een föhn en een kluisje.

Inrichting door de jaren heen

Het hotel opende in 1992 met 98 comfortkamers, toen al zo genoemd. De aanvankelijke inrichting was, aansluitend bij de toenmalige visie dat het (Golden Tulip) Efteling Hotel een relatief los van de Efteling opererend hotel zou zijn, algemeen-hotellerig en weinig Eftelings.

In 2000 ondergingen alle comfortkamers, die tot dan toe nog het oorspronkelijke ontwerp uit 1992 hadden, een grote metamorfose in een meer neutrale Eftelingstijl. Zo hangt er boven de bedden een Eftelingwapenschildje en het tapijt kent een motief met de bekende Efteling-'e'. Op iedere badkamer krijgt de spiegel een fraaie krullerige omlijsting en wordt er op iedere wastafel een Laaf geplaatst.

De conceptkamer in 2009

Vanaf 2009 begon Eftelings eigen ontwerpafdeling weer met het ontwerpen van nieuwe kamers. Uiteindelijk werd er een kamer uitgekozen met het thema 'luchtkasteel vol dromen', een thema met veel blauw- en goudtinten met een luxe en dromerige uitstraling. Er werd gewerkt aan een conceptkamer, die uiteindelijk te duur uitviel waardoor het hele project niet door ging. Begin 2011 werden alle comfortkamers toch vernieuwd. Ontwerpbureau Creneau International was in samenwerking met de Efteling verantwoordelijk voor het nieuwe ontwerp. Er werd gekozen voor een thema dat duidelijk aanwezig is. Het Eftelingkrullen-motief is zowel op de vloer als aan de wand aangebracht en de beige, blauwe en goudtinten zorgen voor een chique uitstraling. Verder zijn er enkele subtiele verwijzingen naar sprookjes te vinden, zoals de vlecht van Raponsje om de gordijnen en de lege kleerhanger van de Nieuwe Kleren van de Keizer aan de muur. Deze werden gebouwd door Kolk Interieurs.

Tien jaar later, in de winter van 2021 stond er opnieuw een grote renovatie op de rol. De kamers zijn nu ingericht in overwegend diepblauw en goudkleur. Dit zou moeten aansluiten op de idee dat het hotel een luchtkasteel is. De sprookjesdetails zoals Pieckmuizen en rode schoentjes in de kast bleven. Dit maal werd niet alleen de inrichting van de kamers vernieuwd, maar ook het sanitair compleet vervangen, waarbij de ligbaden plaats moesten maken voor inloopdouches. Bijzonder aan deze renovatie is ook een flinke capaciteitsuitbreiding: elke van de 30 voorheen tweepersoonskamers krijgt nu een volwaardig extra bed en wordt dus driepersoons. Ook worden op de achtste verdieping twee dienstruimtes omgezet in twee nieuwe driepersoonskamers, waardoor het totaal aantal comfortkamers nu op 100 komt. Deze twee kunnen middels een tussendeur ook gecombineerd worden tot één zespersoonskamer.