Plattegrondje Jungle Symfonie
Boodschap 73x73.png

Dit lemma gaat over het attractieconcept van Joop Geesink. Voor andere jungles, zie de doorverwijspagina Jungle.

Jungle Symfonie[1] of Jungle Festival[2] was de projectnaam van een nooit uitgevoerde attractie die door Joop Geesink werd ontworpen voor zijn dood in mei 1984, gepland tegenover Carnaval Festival.

In Kroniek van een Sprookje wordt Jungle Symfonie genoemd als "een show met op muziek bewegende dieren die een dag in de jungle uitbeelden". Het was geen geheim dat Geesink zijn inspiratie voor Carnaval Festival haalde bij Disney's It's A Small World. Jungle Symfonie zou daarom inspiratie kunnen hebben gehaald uit de Enchanted Tiki Room, de Disney-attractie met zingende vogels die haar debuut maakte in 1963 en de allereerste toepassing was van de later wereldberoemde audio-animatronics.

Allerlei dieren zouden de ochtend, middag, avond en nacht presenteren in een cartoony-vorm. Het geheel zou zich afspelen in Afrikaanse hutten. De attractie zou een ronddraaiend theater moeten worden, zoals Disney's Carrousel of Progress, met een capaciteit van 450 personen en gebouwd moeten worden op de plaats waar nu Sirocco staat. Voor de muziek zou Ruud Bos ingeschakeld worden.[3]

Geesink ontwikkelde het idee in 1983 en vatte het concept in een boek. Herman ten Bruggencate vertelt over de nieuwe attractie in een krantenartikel naar aanleiding van de dood van Geesink:[4]

De maquette daarvan had [Geesink] in zijn ziekenhuiskamer staan en hij bleef er met ons over praten en bleef er aan bezig. Wat het precies zou worden had hij ook al met een aantal van zijn vaste medewerkers besproken. Het hele project is nu voorbereid en we hopen het natuurlijk te realiseren.

Niettemin belandde het concept na de dood van Geesink op de plank. Enkele jaren later, in 1986 haalde de nieuw aangetreden directeur Ruud de Clercq het daar weer vanaf. Hij zocht samenwerking met Toonder Studio's en daar is het herontwikkeld door Geesink-tekenaar Wil Raaymakers in samenwerking met Geesinks dochter Louise. Het zou dan de vorm van een draaiend theater hebben gekregen waarin de tribunes met bezoekers steeds naar een andere scène draaien.[3] Ook in deze vorm werd het uiteindelijk niet uitgevoerd. Men koos voor de draaiende kookpottenattractie Monsieur Cannibale die in 1988 opende, en in 2021 werd omgebouwd tot Sirocco.

  1. Henk vanden Diepstraten: De Efteling/Kroniek van een Sprookje. Baarn: Tirion (2002), p. 133
  2. 'Interview met Gé Rieter', Personeelsblad Mini-Efteling 1993 via Eftelingnostalgie.nl
  3. 3,0 3,1 De Vijf Zintuigen: documentaire Lex Lemmens (2014)
  4. De Telegraaf: 'Zelfs op zijn ziekbed bleef Joop Geesink tekenen...', 15-05-1984