Het bronzen beeld van de Pelikaanfontein

De Pelikaanfontein is de fontein die op het Carrouselplein, recht tegenover het Carrouselpaleis staat.

De fontein bestaat uit een ronde, uit baksteen opgetrokken bak gevuld met water, met half onder het water vier spuitende vissen. In het midden van de bak staat een verhoging van baksteen met daarop enkele rotsachtige stenen en een bronskleurig beeld van een waterspuitende pelikaan.

Geschiedenis

Het beeld stond oorspronkelijk op een verhoging die enkel bestond uit rotsen, te midden van een grotere ronde bak op wat nu het Reizenrijkplein heet. Het plein was van eind jaren zestig tot begin jaren tachtig de plek waar bijna iedere bezoeker zijn dagje Efteling begon, gezien Ingang Noord hier aan lag en de ingang van het Café-Restaurant, het grootste restaurant van het park. De Pelikaanfontein werd waarschijnlijk aan dit plein toegevoegd rond 1967. Op de plattegrond van dat jaar is voor het eerst het fonteinbassin te zien.

In 1983 wordt de fontein verwijderd en de bak deels aangepast tot de Kikkerfontein in de dan nieuwe stijl van Carnaval Festival. De Pelikaan verhuist dan naar het Carrouselplein waar deze sinds 1984 als beeld komt te staan te midden van het struikgewas op het grasveldje voor het Carrouselpaleis. In 2005 wordt het plein aangepast naar de huidige situatie en spuit de Pelikaan weer water op een nieuwe fontein.