De Bazaar
De Bazaar - 1001 Souvenirs
Het exterieur van de winkel
Locatie Anderrijk, naast Fata Morgana
Assortiment Oosterse snuisterijen
Geopend 1986
Verbouwd 1995
Kassa's 2
Souvenirverkoop

De Bazaar is een souvenirwinkel aan het Fata Morganaplein. De winkel opende de deuren tegelijk met de attractie Fata Morgana in 1986, toen nog als uitgiftepunt. Nu loop je door de winkel heen na het verlaten van de attractie. De koopwaar bestaat voornamelijk uit Oosterse artikelen.

Omschrijving

Bezoekers betreden de winkel via de uitgang van Fata Morgana. Eenmaal binnen wordt men begroet door een overdaad aan midden-oosterse snuisterijen. Alles staat opgesteld in kleurige kasten tegen de muren of lage tafels en rekken in het midden van de ruimte. Bij de kassa kan tevens de actiefoto bekeken en gekocht worden.

Assortiment

Onder de Oosterse souvenirs vinden we wierook, kaarsen, kandelaars, kussentjes, beeldjes, shawls en wat dies meer zij. Voor kinderen is er gethematiseerde kleding te koop: een tovenaarspak met -hoed en een buikdansoutfit. Tevens zijn er veel knuffels te koop (van het Panda-assortiment) van de dieren uit de attractie: kamelen, tijgers, slangen en krokodillen.

Specifiek Eftelingse merchandise is er ook: zo is er een "Fata Morgana huisparfum" waarmee je je huis naar de Troonzaal kunt laten ruiken, beeldjes van figuren uit de attractie en fotodoosjes met een afbeelding van het paleis, en in 2009 en 2010 was het Efteling Bijoux hier te koop. Al sinds de oorspronkelijke uitgave van het Suske en Wiske-album Fata Morgana is het onderdeel van het assortiment van De Bazaar.

In de Bazaar bevindt zich de fotobalie waar op beeldschermen de in de attractie gemaakte actiefoto kan worden bekeken.

Geschiedenis

De balie in 1989: personeel met Oosterse kleding en een bedenkelijke winkelpresentatie

De Bazaar was in de beginjaren enkel een balieverkooppunt voor souvenirs. De naam staat sinds 1988 op de gevel vermeld. Met ingang van 1991 was het winkeltje van binnen te bezoeken. In 1995 werd De Bazaar verbouwd waardoor die letterlijk twee maal zo groot werd: aan de rechterzijde werd het bestaande gedeelte gekopieerd, echter zonder het plaatsen van een tweede boldak. De ingang sloot voortaan direct aan op de uitgang van Fata Morgana zodat bezoekers bij het verlaten van de attractie door de winkel moeten.

In 2012 zijn de oorspronkelijke verfkleuren van de winkel weer teruggekomen, en zijn diverse potjes en pannetjes van de gevel verwijderd. De ondertitel 1001 Souvenirs is toegevoegd. In juli 2013 werd de kassabalie verbreed ten behoeve van de verkoop van actiefoto's. Omdat de bredere balie voor het raam in de voorgevel zou komen, is dit raam vervangen door een faux dubbele deur.

Schets voor het vernieuwde interieur

In september 2018 kreeg de souvenirwinkel een upgrade, onder coördinatie van Annette Vishers.[1] Er werd getracht het thema van Fata Morgana beter door te voeren in de winkel. De muren werden beschilderd en voorzien van krulpatronen, er kwamen nieuwe kasten met Arabische elementen. Het plafond en de steunpilaren werden tevens in thema gebracht. Ook het exterieur werd opnieuw geschilderd in de originele kleurstellingen en de belettering werd strakker op de gevel geplaatst. De vernieuwde winkel opende op 6 oktober.

  1. De Efteling Blog: 'Onderhoud Fata Morgana en vernieuwing winkel De Bazaar' , 31 augustus 2018