Overzicht van de tentoonstellingsruimte

60 jaar Efteling was de expositie ter ere van het 60-jarig jubileum van de Efteling in 2012, maar bleef te zien tot 2016. De tentoonstelling was te bezoeken in het Efteling Museum en opende officieel met een lintjesregen voor enkele EftelinGouwen op 30 mei 2012.

In de expositieruimte zijn alle muren bedekt met grote panelen met daarop één grote collage met honderden verschillende foto's, in een layout zoals je die ook aantreft in het jubileumboek Zijn we d'r al?. De afbeeldingen variëren sterk van onderwerp en datum - we zien zowel bekende attractiefoto's en historische afbeeldingen als schetsen en scans van drukwerk. In de wand rechts in de ruimte vinden we tussen de foto's ook drie beeldschermen, waarop afbeeldingen en een korte omschrijving van de afbeeldingen elkaar afwisselen in een diashow. Op een klein deel van de achterwand worden beelden uit de jubileumdocumentaire geprojecteerd in een gouden lijst. Er is heel veel te zien, maar nauwelijks informatie te lezen.

De 'kijkdoos'

Tegen de linkermuur staat een kleine verhoging, met daarop als tapijt een zwart-wit afbeelding van de eerste parkplattegrond, met daarop drie houten platen waar oude jaren 50-foto’s op staan afgebeeld van de heks van de Heksenpoort, Holle Bolle Gijs en het kasteel van Doornroosje. Achter op de muur is een zelfde soort foto te zien van Langnek. Wat het nut is van de opstelling is niet direct duidelijk, maar het geheel geeft het effect van een soort grote kijkdoos.

De geluidstrack van de tentoonstelling

Unieker dan het beeldmateriaal aan de muur is het geluid wat door de speakers in de ruimte komt: oud archiefmateriaal werd opgezocht en korte fragmenten worden afgewisseld met het geluid van een fotograferende camera. We horen o.a. het lallen uit het oude Café de Feestneus, de Magische Klok door Wieteke van Dort maar ook vrolijke Efteling-kinderliedjes uit de jaren zeventig:

Verwijzingen