De Efteling Mini-musical in het Wonder Depot

De Efteling Mini-musical is een grammofoonplaat met liedjes en teksten die uitgebracht werd in 1969 en uitsluitend in de Efteling verkrijgbaar was. De teksten zijn geschreven door Jaap ter Haar (1922-1998), die in die tijd een bekend kinderboekenschrijver was en hoorspelen maakte voor de radio. De muziek is van Theo de Vos. Presentator, zanger, acteur en cabaretier Ted de Braak (1935) is de verteller, die in die tijd veel bekendheid had als onderdeel van het satirische tv-programma Farce Majeure. De zang wordt verzorgd door het kinder-musicalkoor onder leiding van Henk van der Velde. De plaat is uitgebracht door het label RING, onder het nummer 690310.

De plaat is een 7″ kleurengrammofoonplaat of picture-disc die af te spelen is op 45 toeren. Picture-discs waren eind jaren zestig tot midden jaren tachtig een populaire vorm om kindermuziek op uit te brengen. Op kant 1 staat een afbeelding van het snoephuisje van Hans en Grietje, kant 2 bevat een foto van Kleine Boodschap.

De plaat zit in een klaphoes met teksten. Op de voorkant van de hoes staat een foto van de Heksenpoort met het kasteel van Doornroosje op de achtergrond. Op de achterzijde de ingang tot de Indische Waterlelies en Langnek. Aan de binnenkant van de klaphoes staan de teksten van de drie liedjes op de plaat. Deze uitgave is zeer zeldzaam.[1][2]

Tracklist

De mini-musical op YouTube

Op kant 1 van de plaat worden de liedjes "Zing zing zing van de Efteling" en "Efteling Boogie" gezongen. Op de andere zijde staat het nummer "Op de Efteling heb je pret voor tien". De liedjes worden in rijm aan elkaar gepraat door Ted de Braak en de kinderen van het koor, die omschrijven wat er zoal in de Efteling van 1969 te zien is. De totale plaat duurt bijna 11 minuten.

Efteling Museum

Volgens een omroepbericht dat te beluisteren was tijdens de tentoonstelling 60 jaar Efteling in het Efteling Museum, waar tevens een fragment van de plaat werd afgespeeld, was "dit pas verschenen plaatje" [...] "aan de overzijde in de souvenirshop verkrijgbaar". Het omroepbericht werd waarschijnlijk afgespeeld bij de toenmalige gastenservice, nu EHBO-post Marerijk. De souvenirshop aan de overzijde is vandaag de dag de snoepwinkel De Soete Inval. In het Efteling Museum worden geen fragmenten meer afgespeeld van de plaat, maar hij is wel te zien. Het plaatje is te vinden op de onderste plank van de kast aan de oostzijde van het Wonder Depot.