Het logo van de EftelinGouwen, naar ontwerp van Ton van de Ven

EftelinGouwen of Gouwe Ouwe is een groep van gepensioneerde Eftelingmedewerkers die zo nu en dan samen komen om te kaarten of uitjes organiseren. Ze hebben o.a. een shantykoor opgericht dat wel eens optreedt in de Efteling, onder de naam Efteling 'Ahoi'. De groep wordt financieel gesteund door de Efteling en heeft een ontmoetingsruimte in het pand van het Efteling Museum. In 2012 waren er 176 oud-medewerkers lid van de personeelsvereniging.[1]

Geschiedenis

De vereniging ontstond in 1997, na een gezellig uitje van ex-medewerkers. Hierbij werd de vraag gesteld aan Mari van Heumen, de toenmalig voorzitter van de personeelsvereniging, of dit soort bijeenkomsten niet vaker gedaan konden worden, waarna Mari antwoordde dat ze dat dan maar moesten regelen. Er werd een speciale commissie gevormd ten behoeve van oud-medewerkers, die een enquête afnam waaruit bleek dat er vooral behoefte was om samen te wandelen, fietsen, kaarten en sporten. In april 1998 werden de eerste activiteiten georganiseerd.[2] Zo ontstond een soort ontmoetingsclub van senioren die allemaal ooit in de Efteling hebben gewerkt. Het is een actieve club waar meer dan honderd mensen lid van zijn. Het belangrijkste van de vereniging blijft het contact met elkaar houden en hun bijdragen blijven leveren aan het park waar ze nooit meer van los komen. Behalve een jaarlijks uitstapje maken, hebben de Gouwen ook een eigen sportclub, fietsclub en kaartclub.

Efteling Museum

Het Efteling Museum kan gezien worden als het hoogste wat de club bereikt heeft binnen de parkgrenzen. Een projectnaam voor de attractie was dan ook Het Gouwe Ouwe Efteling Museum en de figuren Toon en Bets uit het verhaal van het museum zijn gebaseerd op het logo van de EftelinGouwen, naar ontwerp van Ton van de Ven, dat te vinden is boven het verhaal dat voorin de vitrine hangt. Bij de ingang van het Wonder Depot hangt een plakkaat dat de EftelinGouwen de Efteling ooit cadeau hebben gedaan.

In het achterste deel van het Efteling Museum, achter de 'verborgen ruimte' vol technische zaken en werkbanken, is de kantine van de EftelinGouwen gehuisvest. Hier is tevens een repetitieruimte voor shantykoor Ahoi.

Directeur Bart de Boer zegt in een interview over de EftelinGouwen in 2012:
Zij hebben zich tijdens hun werkzaam leven jarenlang met hart en ziel voor de Efteling ingezet en ons park mede groot gemaakt. Deze medewerkers hebben de basis gelegd voor weer nieuwe medewerkers en bovendien zijn en blijven ze altijd Eftelingambassadeurs. Die moet je koesteren. Wij geven onze EftelinGouwen een plek en de gelegenheid om samen te komen met hun collega's van toen. We houden deze groep op de hoogte van onze toekomstplannen en 'lenen' af en toe hun geheugen om goed terug te kunnen kijken naar ons eigen verleden.[1]
Verwijzingen
  1. 1,0 1,1 “Ik wil tot mijn honderdste in de Efteling werken”, Metro, 2 februari 2012
  2. Efteldingen: 'EftelinGouwen' (9e jaargang, april 1998)