Shantykoor Ahoi voor de Gondoletta

Shantykoor Efteling 'Ahoi' is een op 1 augustus 2006 door oud-medewerker Frans Klis opgericht koor van ongeveer 25 gepensioneerde Eftelingmedewerkers, dat shantymuziek ten gehore brengt.

Een shantykoor baseert zich op de traditie van zeemansliederen die gezongen werden door matrozen op de internationale vaart. Dergelijke koren zingen dan ook liederen uit een nautisch repertoire en bestaan uitsluitend uit mannen gekleed in matrozenpakken.

'Ahoi' treedt op bij feestelijke gelegenheden in de gemeente Loon op Zand en omgeving. Ook zijn ze van tijd tot tijd te horen in de Efteling, voornamelijk tijdens de zomeravonden op één van de kleinere podia in het park. Men repeteert tweewekelijks in de Efteling, in de repetieruimte achterin het Efteling Museum. De arrangementen zijn van Antoine van Wanrooy, die tevens de 1e accordeonist is. Ton van Eijndhoven is dirigent, Ben Dingemans verzorgt het slagwerk. De techniek werd vanaf de oprichting tot aan 2015 verzorgd door Dré Broeders.

De CD van het koor uit 2016

Het koor heeft in 2016 een CD uitgebracht onder de titel Shanty-koor Efteling "Ahoi", waarvan de baten, net als die van de rest van de activiteiten van het koor, ten goede komen aan Villa Pardoes. De CD met het te verwachten nautische repertoire heeft 15 nummers waarvan het eerste de melodie van Carnaval Festival van Toon Hermans is. Deze CD is alleen bij het koor zelf te koop, bijvoorbeeld wanneer ze optreden in het park, en kost € 10,-. De opnames werden gemaakt in Swamp Studio in Raamsdonk.