Het schrift op een kartonnen sleutelkaart zoals soms uitgedeeld in de wachtrij van Symbolica

De Efteling Clubgeheimtaal (ook wel Symbolicaans of Symbolicaans schrift) is een schrift (en dus geen taal) dat bestaat uit eenvoudige tekens in de vorm van cirkels, vierkanten, driehoeken, kruizen, een maan en een ster die corresponderen met de letters van het Latijnse alfabet.

Geschiedenis

De tekens als schrift op het pocketboekje Het Geheim Van De SpinnenVreter uit 1997

Het schrift werd in 1997 geïntroduceerd als de geheimtaal van de Efteling Club, waar het diende om "geheime boodschappen" in diverse nieuwsbrieven, pocketboekjes en speurtochten te ontcijferen.

In augustus 1998 werden enkele flagstones in de Spookslottunnel tijdelijk voorzien van een paar tekens als onderdeel van een speurtocht van de Efteling Club. Wie de code kon oplossen ("vlam"), kon een cadeautje afhalen bij de Gastenservice. De inscripties sleten al snel weer van de stenen.

Na het opdoeken van de club werden de tekens gebruikt als decoratief onderdeel van grafische uitingen van het park, voornamelijk rond de jaren 2000 en 2001. Je kwam het ook tegen in het computerspel Een Wonderlijk Avontuur met Pardoes de Tovernar, waarmee je er een puzzel moest oplossen.

Symbolica

De tekens op een bord in de wachtrij van Symbolica
De sleutel tot het schrift op het Symbolica Kindermenu

In 2017 werd het schrift na jaren ongebruikt te zijn geweest weer benut, nu als een thematische en (door de zonder sleutel lastige leesbaarheid) geheimtaalachtige schrijfwijze op opschriften, borden en vaandels in de wachtrij en scènes van de attractie Symbolica. De taal die de tekens binnen in de attractie weergeven is gewoon Nederlands; in de wachtrij worden ze ook ingezet voor de weergave van het Engels, Duits en Frans. Het schrift komt in de canon van Symbolica zoals opgetekend door Henny Knoet niet voor, maar is in de attractie duidelijk ingezet als één van de schriften van de planeet Symbolica. Op affiches en posters in de attractie komen we ook nog een ander schrift tegen, dat meer zwierig van vorm is. Tegelijk met de opening van de attractie werd ook een nieuw kindermenu geïntroduceerd bij de snackpunten in het park met op de doos de sleutel tot het schrift. Deze sleutel werd kort daarna ook als losse kartonnen schijfje uitgedeeld bij de ingang van de wachtrij van de attractie.

Schrijfregels

De tekens zoals deze door de Efteling gebruikt worden, bestaan uit simpele vormen waarbij de schreven afkomstig zijn uit het Anton Pieck-lettertype. In de tijd van de Efteling Club moest ieder woord tussen blokhaakjes worden geplaatst, maar die schrijfregel lijkt sinds 2017 niet meer van toepassing te zijn bij Symbolica.

Het alfabet

Cijfers worden geschreven met punten tussen haakjes voor eentallen en een toevoeging van een ster tussen de haakjes voor een tiental.