De vijf kinderen van de familie Woudenberg

De wereld van Raveleijn is een fictieve wereld zoals die voorkomt in de verhalen, shows en andere uitingen van Raveleijn.

Verhaal

Het volledige leidende verhaal van Raveleijn vind je in het gelijknamige boek van Paul van Loon.

Personages

Hoofdrollen

Afbeelding Naam Leeftijden (buiten en binnen Raveleijn) Omschrijving persoon
Ravthomas.jpg Thomas Woudenberg 16 en 26 jaar Oudste zoon van de familie Woudenberg. Speelt gitaar, is populair bij de meiden en heeft veel vrienden. Met zijn verhuizing naar Limburg kan hij niet meer bij zijn vrienden in een band spelen en wordt hij vervangen.
In Raveleijn: De ruiter van het element vuur. Zijn wapen is een vlammend zwaard. Hij wordt verliefd op Samira.
Ravmaurits.jpg Maurits Woudenberg 14 en 24 Middelste zoon van de familie Woudenburg. Is de slimste van de familie, geïnteresseerd in scheikunde en natuurkunde. Gaat graag op ontdekking.
In Raveleijn: De ruiter van het element hout. Heeft als wapen een kruisboog.
Ravlisa.jpg Lisa Woudenberg 11 en 21 Eeneiige tweeling met Emma. Introverte maar stoere meid. Krijgt samen met haar zus van haar ouders hond Spike.
In Raveleijn: De ruiter van het element water. Heeft een reusachtige waterstraal uit een schelpendegen.
Ravemma.jpg Emma Woudenberg 11 en 21 Eeneiige tweeling met Lisa. Extraverte en pittige meid.
In Raveleijn: De ruiter van het element metaal. Heeft als wapen een schijvenwerper.
Ravjoost.jpg Joost Woudenberg 7 en 17 Jongste van het gezin. Komisch en ondeugend jongetje en is als enige van de kinderen blij met de verhuizing naar buiten de stad. Rondom de herberg ravot hij graag, uiteindelijk ontdekt hij hier de stadspoort.
In Raveleijn: De ruiter van het element aarde. Heeft als wapen twee dolken.
Ravvader.jpg Rutger Woudenberg halverwege veertig Vader van de familie Woudenburg. Hij was chirurg maar heeft zijn baan opgezegd om een boerderij met eigen wijngaard over te nemen in Limburg. Zijn passie is koken.
Ravmoeder.jpg Sophie Woudenberg – ten Houte begin veertig Moeder van de familie Woudenberg. Ze houdt van feestjes, schilderen en beeldhouwen. De laatste twee doet ze graag in haar eigen atelier.
Ravhalina.jpg Halina 39 Gravin van Raveleijn, omdat ze getrouwd is met Olaf Grafhart. Ze heeft als Ravenvrouw de gave om de kinderen te laten transformeren tot ruiters en is hun boodschapper. Ze is de stille kracht achter de Orde van de Raven; haar man heeft hier geen weet van.
Ravolaf.jpg Graaf Olaf Grafhart 43 Graaf van Raveleijn. Vroeger was hij een warm mens met het hart op de goede plek. De kwade genius Falco Peregrinus (ook de Latijnse naam voor de slechtvalk), die onder valse voorwendselen de plek van raadsheer van Samuël inneemt, blijkt de gedaante van de Graaf te hebben aangenomen. De echte Olaf Grafhart zit gevangen in de kerker. De nieuwe graaf wil zijn kwade plannen in Raveleijn tot uitvoering brengen en weet niet dat zijn vrouw hem probeert af te zetten. Hij heeft een eigen grijsvalk die hij ogen heeft gegeven zodat de vogel Raveleijn in de gaten kan houden.
Ravsamuel.jpg Samuël in de veertig Voormalig raadsheer van Olaf Grafhart en leider van de bannelingen. Hij probeert de stad te bevrijden. Hij is blind want Olaf Grafhart heeft zijn grijsvalk Samuëls ogen gegeven om op afstand te kunnen kijken.
Ravsamira.jpg Samira begin twintig Dochter van Samuël en mede-strijder van Raveleijn. Lief en stoer, ze trekt zich niets aan van de gevaarlijke Graffers. Aan het eind van het verhaal komt ze samen met Thomas.

Bijrollen

Afbeelding Naam Omschrijving
Baltar Baltar Spion voor Olaf Grafhart. Hij was eerst de rechterhand van Samuël maar heeft die rol bij het vertrek van Samuël uit loyaliteit opgegeven. Baltar bedenkt zich uiteindelijk en sluit zich weer aan bij Grafhart. In ruil voor terugkeer naar zijn voormalige hoge positie geeft hij Grafhart informatie over de Vijf.
Korda Korda Aanvoerder van de Wachters van Raveleijn en trouwe dienaar van Graaf Grafhart. Hij is gekleed in een vrijwel zwart kostuum met een lange mantel.
Wachters Wachters van Raveleijn De Wachters van Raveleijn zijn het elitecorps van de Graaf en knappen het vuile werk voor de Graaf op. Ze staan onder leiding van Korda en houden de stadsmuren van de veste en de grenzen van het graafschap goed in de gaten. Ze dragen lange zwarte mantels met kappen over hun hoofd.
Machteld Machteld Machteld is de dienstbode van Halina. Zij helpt uiteindelijk om de ware identiteit van de kwade Graaf te onthullen.
Dorpelingen Dorpelingen De dorpelingen van Raveleijn worden door Graaf Olaf Grafhart onderdrukt. Dierbaren worden vermist en sommige inwoners worden gedwongen te werken aan de wapens van de Graaf: de Graffers en Draconicon. De dorpelingen in Raveleijn lijken op de Limburgse dorpelingen in het heden.
Bannelingen Bannelingen De bannelingen zijn gevluchte inwoners van Raveleijn. Zij wonen in de grot van Samuël en willen terugkeren naar het oude Raveleijn.
Graffer Graffers Een graffer is een mechanische monsterlijke creatie van Olaf Grafhart. Ze zien er uit als een vogelachtige, met twee poten en en lange hals. De wezens worden gebouwd en zelfs 'bemand' door gevangen dorpelingen.
Draconicon Draconicon Draconicon is het geheime wapen van graaf Olaf Grafhart: een grote machinale draak met vleugels en vijf koppen die elk vuur spuwen. De draak wordt bediend door Grafhart en moet uiteindelijk door de Vijf verslagen worden om Raveleijn te kunnen bevrijden.

Locaties

Wapen van de stad

Raveleijn

Raveleijn is de hoofdstad van het graafschap Ravenbosch, en is een halvemaanvormige vesting met daarin een dorpsplein, woningen en een versterkte Belfort-toren, waarin de Graaf en de Gravin wonen. De oude vestingstad ligt in het bos en is voor de kinderen in het heden alleen te bereiken via de magische poort.

Logo van de toren

Belfort-toren

De belfort is de toren die boven de stad Raveleijn uitsteekt. In de Belfort-toren wonen Graaf Grafhart en Halina. Het bakstenen bouwwerk is Middeleeuws ingericht. Halina heeft er een eigen kamer. Graaf Grafhart verblijft voornamelijk in de torenkamer. Onder de belfort bevinden zich kerkers waar de 'echte' Graaf Grafhart gevangen wordt gehouden.

De toren is ook te zien in het Raveleijntheater. Het is in werkelijkheid het trappenhuis van het kantoorpand Raveleijn en bovenin de toren bevindt zich een gethematiseerde vergaderzaal.

D'Oude Herberg

D'Oude Herberg is de oorspronkelijke naam van de woning die de familie Woudenberg betrekt. Door de familie wordt het pand weer bewoonbaar gemaakt. De dorpelingen geloven dat de herberg vervloekt is. De woning ligt aan de rand van een uitgestrekt bos, naast een beek. Het pand heeft een herkenbare oude bakstenen watermolen. Als de Vijf teruggaan in de tijd overnachten ze in het gebouw, dat op dat moment inderdaad een herberg is.

De watermolen is ook te vinden in het exterieur van Raveleijn in de Efteling; of hiermee wordt verwezen naar de herberg is niet helemaal duidelijk.

Ravenhorst

Ravenhorst is de huidige naam van het dorp en omgeving van het oude graafschap Ravenbosch. Het plaatsje lijkt op een Limburgs wit stadje met gestucte huizen met een middeleeuws karakter. De inwoners hebben wel wat weg van personen die in Raveleijn woonden.