Kantelkamer
De kantelkamer
Kantelkamer
Figuren geen
Muziek 'The Harbour' II
Vorige Stormsequentie
Volgende Jungle
Fata Morgana

De kantelkamer is een scène in Fata Morgana, de een-na-laatste scène uit de attractie. Het is de dertiende sectie van de attractie.

De scène volgt op de Stormsequentie. Via een schuifdeur met steenstructuur opent zich de kantelkamer.

Galerij

De kantelkamer is in feite een galerij met rijk gedecoreerde ezelsrugbogen waar de bezoekers onderdoor varen. In de tien nissen tussen de bogen hangen duivelse gezichten met lichtgevende ogen en een reptiel-achtige uitstraling aan de muur. In de eerste acht nissen worden de koppen van onderaf belicht door een vuurschaal met lampen.

Tijdens de doorvaart kantelt de kamer naar links en verdwijnen de vier vuurschalen aan de linker zijde onder water. Opborrelende luchtbellen zorgen voor een mysterieuze spreiding van het licht.

Dierenkop

Bootje vaart de kamer in

De boog aan het eind van de ruimte is een groteske kop die vaak wordt aangezien voor een katachtige of een slang. Het Suske en Wiske-album Fata Morgana meldt dat het een kat is, maar een echte bron welke diersoort hier verbeeld wordt is er niet.

Wie goed kijkt ziet een rare mix:

  • De ogen hebben horizontaal sluitende oogleden die bijna gesloten zijn, waardoor slechts een kleine driehoek van het oogwit te zien is. Uit de iris- en pupilloze ogen schieten vier groene laserstralen naar de vuurschalen die zich onder de duivelkoppen bevinden. Water spat op als ze het oppervlak raken.
  • De ogen liggen onder duidelijk geprononceerde wenkbrauwen.
  • De neus is ook duidelijk aanwezig. De neus steekt uit en heeft grote neusgaten en een hangend neuspuntje dat doet denken aan een zeeleeuw.
  • De giftanden staan niet omlaag gekanteld in de kaak, zoals bij slangen, maar horizontaal naar elkaar gericht, wat meer doet denken aan een spin.

De kamer is een constructie vervaardigd uit polyester en is opgesteld in een grotere ruimte, waarin hij zijn kantelende beweging kan maken. Via een schuifdeur vaart men door naar de laatste scène: het laatste stukje Jungle.

In augustus van 2000 werden de aanvankelijk roodgekleurde lasers, die berucht waren om hun hoge storingsfrequentie, vervangen door groene. Bijna veertien jaar later, in februari 2014 keren de rode lasers weer terug.

Extern idee

Het idee voor een kantelende scène werd bedacht door een extern bedrijf: Imagination uit Londen. Zij brachten het idee aan bij de Efteling, die het verder uitwerkte en uitvoerde.[1]

Ex-Disney-ontwerper Bob Rogers zei over over de scène in 2005: "Zo'n unhappy ending, dat zou geen enkel Amerikaans park durven."[2]

Verwijzingen
  1. De Vijf Zintuigen: documentaire Lex Lemmens (2014)
  2. Japke-d. Bouma: Knusheid van de Efteling kan alleen in Nederland. NRC (27 juni 2005)