Kris Van de Sande
Kris Van de Sande aan het werk bij Symbolica
Kris Van de Sande aan het werk bij Symbolica
Geboren Hasselt, 4 maart 1986
Jaren actief 2011 - heden
Beroep Freelance fotograaf
Nationaliteit Belg
Bekend als Fotograaf voor pretparken en diverse media
Personen

Kris Van de Sande (Hasselt, 4 maart 1986) is een Belgisch fotograaf die onder andere als freelancer voor de Efteling werkt. Zijn werk voor de Efteling wordt gebruikt voor parkplattegronden, reclameborden, folders, ansichtkaarten, fotoboekjes, sociale media en meer van zulks.

Biografie

Van de Sande volgde een opleiding voor grafische vormgever aan KTA 3 in Hasselt en studeerde af in 2004. Na diverse online projecten startte zijn carrière in 2011 als fotograaf bij de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. Later werkte hij voor nieuwsmedia als Het Belang van Limburg, De Standaard en VRT NWS. In 2016 wordt hij vaste medewerker van het onafhankelijk online magazine Bad Republic. Hij is ook de huisfotograaf van de Japanse Tuin in Hasselt en het Belgische NMSC. Als freelance fotograaf werkt hij o.a. voor Agentschap Wegen en Verkeer en de steden Hasselt en Genk.[1] Hij besloot zich vooral te richten op de pretpark- en reclamefotografie.

Werk voor pretparken

Van de Sande is een pretparkliefhebber en specialiseert zich derhalve in pretparkfotografie. Zo maakt hij foto's voor parken als Bobbejaanland, Walibi Belgium, Plopsaland-parken, Disneyland Parijs en Toverland. Hij wordt ook ingeschakeld voor de branchevereniging IAAPA en hun Funworld Magazine.

In 2017 krijgt hij de kans om ook als freelance fotograaf te beginnen bij de Efteling. Zijn allereerste opdracht waren foto's van de rit en de gevel van Symbolica. De foto van de gevel werd gebruikt voor de kaft van de plattegrond van dat jaar. Later werden er meer foto's van Symbolica geschoten, waaronder foto's van het exterieur en de fontein. Het volgende grote project waren foto's voor De Zes Zwanen. Ook diverse andere foto's van het park die de Efteling gebruikt op sociale media, souvenirs, folders en dergelijke zijn van zijn hand. In uitgaves als Wonder, Polles Taartenboek en de fotoboekjes vanaf 2017 vind je zijn werk eveneens terug. Voor het herinneringsboek Spookslot - 44 jaar te gast bij de geesten schoot hij veel nieuw materiaal.

Van de Sande geeft fototips in het Sprookjesbos


In de media

Van de Sande is enkele malen te gast geweest bij de podcast Kleine Boodschap om te praten over z'n ervaringen als pretparkfotograaf: hij is te horen in afleveringen 9, 26 en 104. In een video-interview dat vijftien minuten duurt toont Van de Sande in het Sprookjesbos hoe je goede foto's kunt maken en bewerken.

Hij was ook te zien in een aflevering van Het Verhoor met interviewer Bart Baan.[2]

Portfolio

Externe link