Draaischijf van de Gondoletta
Boodschap 73x73.png

Niet te verwarren met nokkenschijf, onderdeel van sommige animatronics.

Een draaischijf is een onderdeel van een attractie van het type continulader, vaak, maar niet altijd gebruikmakend van een tow boat ride- of een doom buggy-systeem.

Een draaischijf is gekoppeld aan het parcours van het ritsysteem en zorgt ervoor dat bezoekers in een attractie kunnen stappen zonder dat het bootje of karretje in kwestie hoeft te stoppen. Bezoekers worden via een loopbrug over het transportsysteem heen naar het midden van de schijf gebracht, waar de relatieve draaisnelheid van de schijf ten opzichte van de vaste grond het laagst is, en stappen daar over op de schijf. Ze lopen dan naar de voer/vaartuigen die net zo snel gaan als de buitenrand van de schijf zodat ze rustig in kunnen stappen.

In plaats van een draaischijf kan ook een lopende band gebruikt worden, zoals bij Droomvlucht.

Draaischijven zijn een bekend element in de attracties van Intamin AG. In de Efteling zijn draaischijven te vinden bij de volgende vier attracties, waarvan drie van Intamin:

De Carnaval Festival-draaischijf (van fabrikant MACK Rides) is een vreemde eend in de bijt als we kijken naar de draairichting: dit is namelijk de enige schijf in de Efteling die met de klok meedraait. De draaischijven van de Gondoletta, Piraña en Fata Morgana draaien tegen de klok in.

Draaimolens

De term 'draaischijf' wordt ook gebruikt ter aanduiding van de horizontale schijf van een draaimolen waarop of waaraan de zitplaatsen gemonteerd zijn.