De muziekkabouter in het Sprookjesbos

Riedeltje is de naam van de Muziekkabouter in het Kabouterdorp.

Vanaf 1974 speelt in het Sprookjesbos een kabouter in een holle boom op zijn spinet. Vier jaar later, in 1978, krijgt hij een naam: in het verhaal De Kabouterboom op de LP Sprookjes van de Efteling - deel 7 wordt gemeld dat hij Kaboutertje Riedeltje heet, die met zijn broer Fiedeltje in de boom woont. Zijn spinet is door houtwormen gemol(m)d; ene Tim de Toverkabouter tovert een nieuwe piano.


Riedeltje op de Sprookjes-LP

Decennia horen we niets meer van de naam, totdat Gerrie van Dongen en Ad Grooten de naam van Fiedeltje en zijn broertje weer gebruiken in hun Sprookjesboek van de Efteling uit 2009. Ze schreven voor dit boek een nieuw verhaal voor het kabouterdorp, waarin de muziekkabouter met de naam Riedeltje de hoofdrol speelt. Hij laat zijn deur in het slot vallen, en niemand van zijn kaboutervrienden heeft tijd om hem te helpen. Overigens zijn ook deze kaboutervrienden door het verhaal van namen voorzien.

Pinkeltje en Riedeltje

Bestendigd wordt de naam vijf jaar later in 2014, als hij wederom gebruikt wordt om de muziekkabouter aan te duiden, dit keer in het boek Pinkeltje in de Efteling van 'Studio Dick Laan'. Ook hier heeft hij onder de kabouters de belangrijkste rol. Zijn medekabouters krijgen ook namen, maar dit zijn niet dezelfde als in het Sprookjesboek.