Anton Pieck en Martine Bijl op het podium

De Sprookjestekenwedstrijd was een landelijk georganiseerde wedstrijd in 1980 waarbij de jeugd prijzen kon winnen middels het inzenden van een zelfgemaakte tekening van een (al dan niet bestaand) sprookje.

De wedstrijd werd in maart dat jaar aangekondigd in de tv-gidsen van de diverse omroepen en de inzendingen moesten op 10 april bij de Efteling binnen zijn. Er arriveren er zo'n 6500 in totaal. De jury bestaande uit Sprookjesbos-ontwerper Anton Pieck, auteur van het Efteling-sprookjesboek Martine Bijl en Efteling-ontwerper Ton van de Ven beoordeelde alle inzendingen en selecteerde daaruit de winnaars in de categorieën t/m 5 jr, 6 t/m 9 jr en 10 t/m 12 jr.

Op 19 april, wanneer Pieck zijn vijfentachtigste verjaardag in de Efteling viert, werden de prijzen uitgereikt door Pieck, vergezeld door Martine Bijl. De hoofdprijs was een fiets, ook kon je een draagbare tv of cassetterecorder, en een sprookjeskasteel of ridderslot winnen. De winnende tekeningen waren die dag ook tentoongesteld in de Efteling.