Anton Pieck etste ook eens een bonenstaak

Jaap en de Bonenstaak is een Brits volkssprookje over een luie zoon van een arme boerin. Op een dag verkoopt de zoon Jaap de laatste koe voor een paar bonen. Dit blijken wonderbonen te zijn die tot in de hemel groeien. Hij klimt omhoog en komt in de wolken terecht bij het kasteel waar een reus woont. Daar steelt hij de schatten van de reus, een kip die gouden eieren legt en een magische harp. Wanneer de reus achter de diefstal komt, zet hij de achtervolging in, maar Jaap weet de bonenstaak om te hakken voor de reus beneden is, waardoor deze te pletter valt. Het verhaal komt waarschijnlijk uit Engeland, waar het bekend staat als "Jack and the beanstalk". Er is geen auteur of oorsprong bekend, maar het dateert waarschijnlijk uit begin achttiende eeuw.

Het sprookje kent geen uitbeelding in de Efteling. Het is wel opgenomen in Meer Sprookjes van de Efteling (2011). Verschillende elementen uit het sprookje, in een andere context, zijn in het park te vinden. Een slapende reus die mensenvlees eet komen we tegen in het Sprookjesbos als de reus van Klein Duimpje. Naar De Stenen Kip op het Anton Pieckplein wordt vaak verwezen als de kip met de gouden eieren.

In 2018/2019 zou het wel geopperd en schetsmatig uitgewerkt zijn als idee voor uitbreiding van het Sprookjesbos in het project Sprookjesrijk, door Robert-Jaap Jansen, maar uiteindelijk is gekozen voor De Zes Zwanen.[1]

  1. Bericht op inmiddels verwijderd X-account "Eftelfee", maart 2024