Station De Blauwe Reiger
Het bord en de toren op het station
Het bord wordt geschilderd

De Blauwe Reiger is het stationsgebouw van het Kinderspoor.

Dit knusse gebouwtje (net als de traptreintjes zelf naar een vogel vernoemd) werd aan het Kinderspoor toegevoegd toen deze attractie in 1999 verplaatst werd van het Marerijk naar de oostelijke oever van de Gondolettavijver. Het station, ontworpen door Ton van de Ven heeft een torentje met een stationsklok en ook zijn de Pieckse schilderingen op de muur buiten te bewonderen als standbeeld op het stationsplein.

Alhoewel het station geheel nieuw is opgebouwd zijn diverse elementen van het oude station in Marerijk overgenomen. Het treinsilhouet dat op het oude station was aangebracht is verwerkt in het naambord. De platen van de reiziger en reizigster zijn meegenomen en in het stationnetje klinkt de door Theo Hochwald ingesproken instructie:

Per coupé mogen slechts twee kinderen mee.
Stoppen en botsen is verboden.
Rijdt u een tweede keer het station langzaam binnen.

Op diverse bordjes in de Blauwe Reiger lezen we de volgende spreuken:

"Het monster, door benzien gedreven.
Doet mensch en dier van snelheid beven"

"Al vliegt de postkoets dendrend voort.
De postiljon blaast onverstoord"

"Geen postkoets en geen trekschuit meer.
De spoortrein voert ons heen en weer"

"De raderboot met woeste kracht.
Vreest windstil niet, noch storm noch nacht"

Tijdens de Winter Efteling doet het station sinds 2003 dienst als ski-uitleenpost voor de langlaufbaan die op het Kinderspoor te vinden is.

De blauwe reiger (Ardea Cinerea) is overigens een in Nederland regelmatig voorkomende vogel. Deze wordt wegens zijn voorliefde voor goudvissen gevreesd door vijverliefhebbers en staat dan ook bekend onder de naam 'visdief'.