Henk Potters
Henk Potters, jaren tachtig
Potters in de jaren 80
Geboren 29 apr 1924
Overleden 25 nov 2003
Jaren actief 1952 - 1957
Beroep kunstenaar
Nationaliteit Nederlands
Bekend als maker vroege souvenirs
Personen

Henk Potters (Oisterwijk, 29 april 1924 - Tilburg, 25 november 2003) was een Nederlands kunstschilder, illustrator en keramist die in de beginjaren van de Efteling gewerkt heeft aan onder andere muurschilderingen en de eerste souvenirs.

Werk bij de Efteling

Nadat Potters was afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende en Bouwende Kunsten in Tilburg en de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda moest er brood op de plank komen. Via een kennis bij een reclamebureau kwam hij in contact met de Efteling, die hem vroeg om door Anton Pieck ontworpen muurschilderingen uit te voeren. Het zou aanvankelijk voor enkele maanden zijn, maar hij bleef uit eindelijk vijf jaar lang werken voor het prille park, samen met onder andere beeldhouwer Jan van Eijl.

Souvenirs

De souvenirs van de begintijd vond hij maar rommel en wansmaak. Toen hij hierover klaagde stelde Pieck voor dat hij het dan maar zelf beter moest gaan doen. Potters ging aan de slag met zeefdrukken. Zo ontwierp én maakte hij fraaie (fiets)vlaggetjes maar bijvoorbeeld ook vaandels voor aan de wand. Er is ook een fraaie briefpapierset van zijn hand.

Ook begon hij met van klei gebakken souvenirs, zoals populaire hangertjes met afbeeldingen uit het park, die hij wederom niet alleen zelf ontwierp maar ook zelf bakte. Hiermee zette hij zijn eerste stappen in de keramiek. Dit zou een belangrijke werkvorm worden in zijn latere oeuvre als kunstenaar.

Na vijf jaar besloot hij weg te gaan bij de Efteling, omdat hij bang was er anders voor altijd te blijven zitten en nooit meer aan schilderen toe te komen.

Pottenbakkerij

Rond 1955 startte Potters (nomen est omen) een pottenbakkerij met zijn vrouw Lies aan de Gasthuisstraat (nu Gasthuisring) in Tilburg. Later verhuisden ze naar Goirle en daarna Oisterwijk, waar deze pottenbakkerij een groot succes werd en een bekende en veelbezochte bestemming in de omgeving was.

Verwijzingen
  • Rogier van Aerde: Henk Potters, kunstschilder en keramist. Phill International Oisterwijk, 1984.
  • Tilburg Wiki: Henk Potters
  • Echo van het Zuiden: De Efteling: Steeds meer de wereld van het sprookje (1 mei 1953)
  • Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie: Henk Potters