De Mikkemannen op de Brink

De Mikkemannen was een entertainmentact annex wandelend verkooppunt die in de Winter Efteling van 2001 's ochtends op de Brink te vinden was.

De echte Mikkemannen werden verkocht in december 2020

Een mikkeman is een sterk regionale specialiteit van Kaatsheuvel en directe omgeving. Het traditioneel met Sint Nicolaas gegeten speculaas, was door de benodigde specerijen niet zo goedkoop als nu, en lag buiten bereik van de armere delen van de bevolking. Het antwoord daarop was de mikkeman: een enigszins taps toelopend plat zoet broodje met de goedkopere ingrediënten kaneel en suiker. Zo konden ook arme families een speculaasachtige beleving gestalte geven.

De naam verwijst vermoedelijk naar mik, brood van fijn roggemeel, maar er wordt ook gezegd dat het een uitvinding is van de lokale bakker Mikkers. Ook wel bekend onder de naam houtere man of droog goed in naastgelegen dorpen, is het broodje buiten de Langstraat nagenoeg geheel onbekend.

De act betrof twee als een dergelijke mikkeman verklede figuren. Zij verkochten bekers warme chocolademelk à ƒ 3,-. Eén van de figuren was een rol van Arijan van Bavel, bekend van vele andere entertainmentacts.

Tijdens Winter Efteling 2020-2021 waren er ‘echte’ mikkemannen (de broodjes dus) te koop bij het Witte Paard en Kogeloog. Sinds 2021 worden bij Bäckerei Krümel de zogeheten Deugnietjes verkocht, wat feitelijk ook mikkemannen zijn.