Arijan van Bavel
Adje2012.jpg
Arijan als Adje bij de heropening van Carnaval Festival in 2012
Volledige naam Arijan van Bavel
Alias Adje
Geboren Breda, 26 april 1979
Jaren actief 1997 - 2007
Beroep acteur, zanger
Nationaliteit Nederlands
Bekend als acteur van verschillende Eftelingacts
Personen

Arijan van Bavel (Breda, 26 april 1979) is een Nederlands acteur en zanger. In de Efteling is hij al sinds 1997 entertainmentacteur. Onder Eftelingfans verwierf hij vanaf 2000 veel bekendheid in zijn rol van Appie Janssen in De Enige Echte Efteling Fanfare.

Hij nam echter ook andere rollen op zich, bijvoorbeeld als één van de Mikkemannen tijdens de Winter Efteling. Samen met een aantal van zijn mede-acteurs startte hij productiebedrijf De Zingende Decoupeerzaag dat naast de fanfare-acts ook andere acts in de Efteling produceerde, zoals D'n Hollanders.

Landelijk verkreeg hij bekendheid in 2005 door zijn typetje Adje van Nispen, een jongen met beperkte mentale capaciteiten, na een optreden in de tv-show van Paul de Leeuw. Samen met zijn compagnon Han Hazewindus, die Adjes collega Theo van Dongen speelde, verwierven ze grote populariteit. De kundige vertolking leidde zelfs her en der tot discussies of Adje nu werkelijk een geestelijk gehandicapte was.

De act kwam onder de naam 'Adje en Theo' naar de Efteling in de herfstvakantie van 2006. Ze verzorgden veertien dagen lang drie keer per dag een optreden in de toenmalige kiosk op het Steenbokplein, waarbij je kon meezingen met oude krakers en nummers uit hun eigen repertoire. Ook bij de Winter Efteling daarop was deze act onderdeel van het programma.

Als acteur is hij daarna niet meer te zien, maar hij komt niettemin af en toe nog opdraven in de Efteling. Zo was hij in 2010 één van de eerste berijders van Joris en de Draak. In 2012 zong hij als Adje het carnavalsnummer Taa tata Taa tata Tatata, tevens uitgebracht als geschenk voor de abonnementhouders.

Arijan van Bavel was van 2008 tot 2018 mede-eigenaar van Familiepretpark De Waarbeek.