De Enige Echte Efteling Fanfare
Uitgebreide registratie van de act

De Enige Echte Efteling Fanfare was van 2000 tot en met 2003 een muzikale parkact vol humor. Binnen de setting van wat in eerste opzicht steeds een "normale" kleine fanfare leek te zijn, werden door de acteurs/muzikanten van het gezelschap allerlei toneelstukjes geïmproviseerd. Ook werd door DEEEF (een veelgebruikte afkorting voor deze act) veelvuldig geïnterageerd met het publiek, tot in attracties als de Pagode toe. De fanfare trad in het hele park op en kende een grote schare trouwe fans.

De act

De act werd geproduceerd door VIP Events. De bezetting van de fanfare was niet altijd gelijk, maar bestond over het algemeen uit twaalf man. Het bekendste fanfarelid was de slungelige Appie Janssen, een rol van Arijan van Bavel die kort na zijn optredens in de Efteling landelijk bekend werd als Adje in de shows van Paul de Leeuw. De fanfare stond onder de strenge doch rechtvaardige leiding van de ietwat narcistische tamboer-maître "Mijnheer Verstappen", een rol van onder andere Roel van Dongen. Erik Potters arrangeerde de muziek en was orkestleider. Hij speelde zelf de tuba en de grote trom in de fanfare.

De EEEF draait door

DEEEF heeft in de jaren dat ze actief was allerlei nummers gespeeld, en beperkte zich hierbij zeker niet tot het repertoire van Eftelingmuziek. Eén van de bekendste nummers dat vrijwel altijd gespeeld werd aan het einde van een optreden was een speciaal arrangement van "Ease on Down the Road" uit de Broadway musical The Wiz, dat de fanfare speelde onder de naam De Koffiemars.

Personages

Met een bezetting van twaalf man had de fanfare flink wat personages, waarvan Meneer Verstappen, Corné Cruissen en Appie Janssen de prominentste waren.

Meneer Verstappen

Roel van Dongen als Verstappen

Meneer Verstappen is de tamboer-maître van De Enige Echte Efteling Fanfare. Hubertus J. Verstappen is een strenge, norse aanvoerder van de fanfare.

Deze rol werd tijdens de vier jaar dat de act in de Efteling te zien was gespeeld door drie verschillende acteurs, waarbij Roel van Dongen - de 'grijze' - de populairste was. Van Dongen vertolkte deze rol in 2001 en 2002 en nam in dat laatste jaar ook een gedeelte van de regie van de act voor zijn rekening.

Corné Cruissen

Corné Cruissen, meestal kortweg CC genoemd, is een de ietwat streberige rechterhand van Meneer Verstappen in De Enige Echte Efteling Fanfare.

Appie Janssen

Appie Janssen

Appie Janssen was het meest onhandige lid van de fanfare. Appie speelde de lyra, een draagbare xylofoon in een frame in de vorm van een lier. Hij was altijd meer met zichzelf en vooral het publiek bezig dan met 'leiding' Meneer Verstappen, hij miste dan ook regelmatig de cue om van richting te veranderen, te stoppen of juist te beginnen met spelen dan wel lopen. En als hij dan eindelijk z'n aandacht had gevestigd op Meneer Verstappen of zijn assistent CC, wist hij die doorgaans met een enkele onnozele opmerking van hun stuk te brengen.

De rol van Appie Janssen werd onder andere vertolkt door Arijan van Bavel.

Varianten

Tijdens de Winter Efteling 2002-2003 maakte DEEEF als de Verloren Fanfare deel uit van het speciale winterentertainment, echter in een veel kleinere bezetting dan tijdens het zomerseizoen.

Einde en erfenis

Seizoen 2003 was het laatste jaar. Voor 2004 werd door de Efteling een opvolger bedacht: de Lenteband.

Een eerbetoon aan deze succesvolle act is sinds 2007 aanwezig in het Diorama, waar de fanfare te zien is tijdens een uitvoering in een bergdorp.