Deugnietjes te koop bij Krümel

Deugnietjes zijn broodmannetjes die, sinds de opening in december 2021, gebakken en verkocht worden bij Bäckerei Krümel. De mannetjes in de vorm van de 'deugnieten' Max en Moritz uit het gelijknamige verhaal zijn gemaakt van zacht zoet brooddeeg met speculaaskruiden.

Je kunt ze kopen bij de bakkerij voor € 2,50 per stuk. Ook zijn ze daar in een zak met vier stuks te verkrijgbaar om thuis af te bakken. In tegenstelling tot hoe ze vaak worden afgebeeld zijn ze standaard niet versierd met krenten, dat kun je zelf natuurlijk thuis wel doen voor je ze afbakt. Dan kun je ze serveren met bijvoorbeeld roomboter.

Laat het maar aan Eftelwesley over om te documenteren hoe het afbakproces thuis in zijn werk gaat

De broodjes zijn bedacht door Robert-Jaap Jansen als onderdeel van zijn ontwerpwerk voor de Bäckerei. Het idee achter de mannetjes is dat bakker Krümel een positieve draai wilde geven aan de streek die hem door Max en Moritz geleverd was. De broodfiguren die hij van hen bakte en waaruit ze ontsnapten, bakt hij nu ook in het klein voor de verkoop. Ook zijn er verspreid door zijn bakkerij 25 van deze mannetjes te bespeuren.

De broodjes zijn feitelijk mikkemannen, een streekproduct uit de Langstraat-regio waarin de Efteling gelegen is. Dit streekproduct is eerder al zowel als entertainmentact als daadwerkelijk te consumeren product te koop geweest in het park.