Zicht op de Python vanuit het gras

De Pythonweide is het grasveld in de uiterste zuidoosthoek van het Efteling Park, gelegen direct achter de Python en rechts naast Station de Oost.

Tijdens reguliere parkopenstellingen heeft de weide geen expliciete bestemming, maar is vrij toegankelijk voor parkbezoekers om er bijvoorbeeld te picknicken in het gras. De naam "Pythonweide" wordt dan ook niet gebruikt. Je kunt er het beklimmen van de lifthill door de Pythontreinen goed gadeslaan. Het gazon wordt aan de buitenranden omzoomd door de spoorlijn. Er is hier ook een toegangspoort tot het park vanaf de Eftelingsestraat, met een eigen spoorwegovergang, voor dienstgebruik. Het grasveld wordt wel met zijn naam aangeduid als het wordt ingezet als evenementenlocatie voor een bedrijfsevenement.

De plek ontstond toen voor het bouwen van de Python in 1981 de parkeerplaats die tot dan op die plek gelegen was bij het park getrokken werd. Toen stonden er wel nog veel meer bomen. Die werden grotendeels gekapt in 2005 voor de komst van winterattractie Kinder Winter Wonderland, waardoor het huidige open veld ontstond. KiWiWoLa werd nog tot en met 2013 elke winter op de Pythonweide opgebouwd.