De bushalte

Aan de noordzijde van het park, aan de Europalaan tegenover de Heikant, is een openbare bushalte gelegen met de naam Efteling. Hier stoppen de streekbussen en pendelbussen om parkbezoekers in- en uit te laten stappen. Tot eind jaren tachtig lag de bushalte op gemeentelijke grond, later wordt deze naar het perceel van de Efteling verplaatst om overlast voor buurtbewoners te verminderen.[1]

Er zijn twee parallelle perrons waar bussen kunnen stoppen: één voor vervoer richting Den Bosch en de ander voor de bussen naar Tilburg. Er staan enkele standaardbankjes en abri's, en digitale reisinformatieborden. Alhoewel hij op grond van de Efteling ligt, is hij niet afgesloten met een hek: dit hek staat juist om de bushalte heen om zo het park af te kunnen sluiten terwijl de bushalte nog in gebruik kan blijven.

Bushalte in 1995

Bij de halte stoppen enkele streekbussen en de rechtstreekse Eftelingbussen van en naar de treinstations van Den Bosch en Tilburg.

Vanaf de bushalte leidt een zebrapad de bezoeker naar een tunneltje onder de stroom inrijdende auto's door dat uitkomt op de Parkeerpromenade.

Verbouwing

In het najaar van 2013 werd het busstation verbouwd door bouwbedrijf Heijmans.[2] Voor die tijd was het busstation kleiner en had het de (onhandige) vorm van een grote rotonde met een grote bloembak in het midden. Ook lag het toen nog binnen de hekken van de Efteling. Op 15 januari 2014 werd de nieuwe halte officieel geopend door gedeputeerde van Noord-Brabant Ruud van Heugten, wethouder Bruijniks van Loon op Zand en Roodkapje, die door een lint heen reden.

Het jaar erop werd ook het tunneltje aangepakt, onder andere om het beter geschikt te maken voor invaliden en buggy's.


  1. Adhesiebetuiging, uitgave door Aktiecomite buurtbewoners, 1988
  2. Persbericht Heijmans: Heijmans vernieuwt busstation Efteling, 30 september 2013