Bord zoals het tot 2012 op station Tilburg hing

De Eftelingbus is de benaming voor twee sneldienstlijnen die de Efteling verbindt met de treinstations van Den Bosch en Tilburg. Daarnaast verwijst deze naar een dagelijkse EventExpressBusverbinding tussen Antwerpen, Breda en de Efteling.

Sneldiensten

Tilburg en 's-Hertogenbosch

Eftelingbus in 1992
Eftelingbus in 1996

De eerste lijn pendelt tussen centraal station 's-Hertogenbosch en Efteling busparkeerplaats. Deze lijn is tegenwoordig aangegeven met busnummer 800 (eerder 303 en daarvoor 168). Tussen centraal station Tilburg en de Efteling busparkeerplaats rijdt lijn 801 (eerder 304, daarvoor 169, en in 2012 geheel niet).

Daarnaast stoppen de normale buslijnen Tilburg - 's Hertogenbosch, 136 en 300 & 301 (sneldiensten) ook op de Efteling-busparkeerplaats. Vanuit Tilburg doen deze lijnen er slechts iets langer over dan lijn 800, maar vanuit Den Bosch is dit, zeker voor lijn 136, een veel langere route via onder andere Drunen, Waalwijk en Sprang-Capelle, wat de directe pendelbus 800 dus erg de moeite waard maakt.

De sneldienstlijnen 800 en 801 rijden niet de hele dag door, maar meestal om de dertig minuten aan de randen van de openingstijden van het park. Ze volgen daarbij redelijk de door het jaar variërende tijden van de Efteling. De sneldienstlijnen vallen binnen de consessie Oost-Brabant die tussen 2015 en 2024 in handen is van Arriva. Ze worden echter uitgevoerd door TCR, Taxi Centrale Renesse.

Breda (winter 2017-2018)

Van 23 december 2017 t/m 7 januari 2018, tijdens de kerstvakantie, reed Arriva een rechtstreekse bus tussen Breda centraal station en de Efteling. Deze "Efteling bus Breda" met lijnnummer 802 reed in ongeveer 40 minuten rechtstreeks naar de Efteling, via de A59. In de bus kon met de reguliere OV-betaalmiddelen, zoals de OV-chipkaart, worden betaald. De bus vertrok in de ochtend vier keer vanaf Breda, en reed in de avond vier keer terug. Deze dienst was een initiatief van Arriva, de Efteling en de gemeente Breda.

EventExpressBus

Naast de publieke OV-diensten in Nederland, rijdt het commerciële EventExpressBus in de zomerperiode een dagelijkse als "Efteling Bus" gelabelde touringcardienstregeling tussen Antwerpen, via een tussenstop in Breda naar de Efteling en terug. Deze dienst vertrekt rond 9:00 in de ochtend bij station Berchem en komt rond 10:30 aan bij het park. Het vertrek in omgekeerde volgorde is rond 18:15.[1]

Touringcardienst EventExpressBus

Themabussen

In de jaren negentig zijn er verschillende Eftelingbussen geweest die beplakt waren met reclame van een Partner in Kwaliteit met enkele eftelingfiguren. In 1992 sponsorde Fujifilm een aantal Eftelingbussen en was het jubileumcadeau van busbedrijf het gratis aanbrengen van de reclame. In 1996 sponsorde M&M's een bus en heette de lijn 'Efteling Expresse'.

Verwijzingen
  1. EventExpressBus.nl: Efteling Bus