Boodschap 73x73.png

Dit artikel gaat over de voetgangerstunnel bij de Bushalte. Zie Tunnel (doorverwijspagina) voor andere tunnels.

Tunnelbord
Ingang van de tunnel

Tussen de bushalte en de Parkeerpromenade, het pad richting de Hoofdingang, is een voetgangerstunnel gelegen. Bezoekers die met de bus komen kunnen zo ongehinderd de in- en uitrit van het westelijke deel van de parkeerplaats kruisen. Naast busreizigers is dit tevens de geëigende ingang voor wie te voet het park bezoekt. Hij is in 1984 samen met enkele andere infrastructurele wijzigingen aangebracht om de doorstroming op het parkeerterrein te verbeteren.

Aan de noordzijde, de zijde van de bushalte, kunnen bezoekers afdalen via een set traptreden, ofwel een zig-zaggende hellingbaan naar beneden kiezen. Hierachter staat een groot bord met de tekst ingang (in vier talen) in de kleurstelling van het entreegebied met op de palen goudkleurige punten. In de tunnel zelf is de groene kleur doorgevoerd op de wanden, die ook voorzien zijn van verlichtingsarmaturen. Aan de andere zijde van de tunnel loopt men weer met een hellingbaan omhoog en arriveert men op de Parkeerpromenade.

Verbouwing 2014

Welkomstbord

De eerste dertig jaar van zijn bestaan was de tunnel weinig fraai: het klinkerpad liep recht-toe recht-aan tussen aan weerszijden kale betonnen wanden door, met aan beide zijden vrij steile hellingbanen. Aan de parkzijde was een houten constructie gemaakt waar reclameuitingen voor met name musicals bevestigd werden.

Nadat in 2013 al de bushalte geheel vernieuwd was, werd in 2014 de tunnel aangepakt, samen met een herziening van de inrijlanen van de parkeerplaats. Voor dit laatste was meer ruimte nodig, dus werd de tunnel verlengd. Daarnaast werd aan de zuidzijde de hellingbaan verlengd om hem minder steil te maken, en een de kant van de bushalte werd hetzelfde bereikt middels een hellingbaan in twee delen en een trap. Ook werd de tunnel netter afgewerkt in de stijl van het entreegebied.

Eind 2015 zijn op de tunnel nieuwe borden geplaatst, rijkelijk gedecoreerd met drie gouden spitsen, een skyline van het park en de tekst "Welkom" en "Tot ziens" in vier talen. Ook klinkt er muziek in de tunnel, dezelfde compilatie van Efteling-muziekfragmenten met windgeluiden en een tikkende klok die ook bij de Pennenveer te horen is.