Maarten Hartveldt
Maarten Hartveldt (2006)
Maarten Hartveldt (2006)
Geboren 9 maart 1953
Beroep componist en producer
Nationaliteit Nederlands
Bekend als componist MmdZ & parkmuziek
Personen
(links) Bij de opname van de parkmuziek

Maarten Hartveldt (Eindhoven, 9 maart 1953) is een Nederlands componist en binnen de Efteling verantwoordelijk voor onder andere de muziek van Het Meisje met de Zwavelstokjes, en de parkmuziek die tussen 2005 en 2017 weerklonk.

Carrière

Hartveldt studeerde aan het Brabants Conservatorium en richt zich op het componeren van orkestrale muziek voor onder andere film, documentaire en (sinds zijn werk voor de Efteling) themaparken. In 1992 betrok hij een voormalige kloosterkapel aan de Capucijnenstraat in Tilburg en begon er zijn Chapel Studio en het eigen label Total Music Design.

Chapel Studio in Tilburg

Hij produceerde cd’s voor vele bekende musici en ontving in 1996 de Edison Klassiek. Op zijn label geeft hij wereldwijd alle opnamen uit van het Metropole Orkest. Hiervoor werd Hartveldt in 1999 twee keer genomineerd voor een Grammy Award. In 2009 publiceerde hij, samen met Efteling-ontwerper Michel den Dulk, het kinderboek "Rudolphs Muziekboek", een combinatie met kerstverhaal en muziekalbum.[1] Hartveldt was betrokken bij de oprichting van de jazzopleiding van het Fontys Conservatorium (voorheen het Brabants Conservatorium).

Werk voor de Efteling

Hardveldt kwam in 2001 in aanraking met de Efteling toen hij, in de rol van adviseur van het Wereld Natuur Fonds, betrokken was bij de productie van de muziek van John Ewbank voor PandaDroom.[2] Aan dit project werkte ook Michel den Dulk mee. Tot 1998, de opening van Vogel Rok, was Ruud Bos de vaste "huiscomponist" van het park geweest, maar zijn demo voor algemene parkmuziek uit 2000 werd niet uitgevoerd. Tussen Den Dulk en Hartveldt was er een klik, onder andere vanwege hun gedeelde passie voor filmmuziek.

Het Meisje met de Zwavelstokjes

Den Dulk schakelde Hardveldt in 2004 rechtstreeks in voor de compositie en productie van de muziek voor het door hem ontworpen sprookje Het Meisje met de Zwavelstokjes. De samenwerking tussen Den Dulk en Hartveldt verliep bijzonder voorspoedig en de combinatie van de uitbeelding van het sprookje en de in Hartveldts Chapel Studio opgenomen muziek bleek een schot in de roos.

De muziekplattegrond die Hartveldt maakte voor het parkmuziekplan van 2005

In 2004 werd de samenwerking tussen park en componist verder verstrekt door de uitvoering van het algemene parkmuziekplan, dat dit keer wél tot uitvoering kwam. De door Hartveldt gecomponeerde parkmuziek speelde langs de lanen en op de pleinen van het park sinds 2005. Hoewel Hartveldt hiervoor eerst samenwerkte met ontwerper Karel Willemen, kwam het project pas tot wasdom toen Den Dulk de coördinatie vanuit de Efteling overnam.

Einde samenwerking Efteling

Met het plotselinge vertrek van Michel den Dulk bij de Efteling in 2005, was de logische band tussen componist en ontwerper verbroken. De Efteling besloot voor de volgende grote attractie, De Vliegende Hollander, gebruik te maken van de diensten van de Kaatsheuvelse componist René Merkelbach en zijn bedrijf Audiocult. Eerder had Merkelbach al wat kleine projecten binnen de context van de Wereld van Pardoes uitgevoerd. Deze samenwerking is daarna bestendigd middels een reeks van projecten waarmee Merkelbach en Audiocult-compagnon Marco Kuypers de nieuwe "huiscomponisten" van het park zijn geworden. De periode Hartveldt lijkt daarmee een kort maar kwalitatief hoogstaand intermezzo tussen Bos en Merkelbach te zijn geweest.

Nadat de parkmuziek van Hartveldt al op enkele plaatsen vervangen was door Merkelbach-werk (bijvoorbeeld bij Baron 1898 en op de Pardoes Promenade), werd deze per 31 mei 2017 in het hele park vervangen door nieuw werk van Merkelbach. Enkele weken daarvoor was deze nog wel live uitgevoerd in Tilburg bij het concert Symfonie in het Park: muziek uit de Efteling dat grotendeels door Hartveldt was georganiseerd.

Werk voor andere parken

Abenteuer Atlantis
Rudolph (illustratie Den Dulk) op Hartveldts Muziekboek

Het einde aan de samenwerking tussen Hartveldt en de Efteling was geenszins het einde van de samenwerking met Michel den Dulk. Het duo heeft na de Efteling als ontwerper en componist ook samengewerkt aan de interactieve darkride Abenteuer Atlantis in Europa-Park (2007)[3] en Rudolphs Muziekboek.

In 2012 componeerde Hartveldt de parkmuziek voor Toverland in Sevenum. Hier werd hij voor gevraagd door Pieter Cornelis, die ook Ton van de Ven bij Toverland betrok. Naast het componeren van de muziek adviseerde hij ook over akoestische aanpassingen van de galmhallen.

Tony Baxter (Disney), Maarten Hartveldt, Michel den Dulk (Disney) in 2013 bij de opening van Fantasy Faire

Den Dulk nodigde Hartveldt uit als zijn gast bij de opening van Den Dulks parkdeel Fantasy Faire in Disneyland. Hartveldt sprak met diverse imagineers waaronder Tony Baxter, die al van alles van hem bleek te weten. Van een samenwerking tussen Den Dulk en Hartveldt in een Disney-park is het echter nog niet gekomen.[4]

Auteursrechtenkwestie parkmuziek

Omdat de auteursrechten op de Efteling-parkmuziek van 2005 altijd bij Hartveldt zijn blijven liggen, kon hij deze in 2013 in eigen beheer via iTunes publiceren als het album "Efteling Original Park Soundtrack". De aanleiding hiervoor was zijn bezoek aan Disney, waar hij erachter kwam hoe enthousiast en betrokken pretparkfans kunnen zijn.[5] Dit tot frustratie van de Efteling.[6] Die kon het overigens niet verbieden.

Van zijn auteursrecht maakte Hartveldt op 14 mei 2017 nogmaals gebruik door twee concerten te organiseren in Tilburg. Daar werd door het Casco Phil-orkest in samenwerking met pianist Jan-Willem Rozenboom de parkmuziek uitgevoerd, alsook werken van Ruud Bos. Eén en ander wederom zonder samenspraak met de Efteling.

Eftelingportfolio

  • Muziek Wondergrot, pre-show van PandaDroom (met John Ewbank) (2002-2012)
  • Het Meisje met de Zwavelstokjes (2004)
  • Parkmuziek (2005-2017)

Themaparkwerk buiten de Efteling

  • Europa-Park: Abenteuer Atlantis (2007-2020)
  • Toverland: parkmuziek (2012-2021)

Overig werk in samenwerking met (ex-)Eftelingers

  • Rudolphs Muziekboek (met Michel den Dulk als illustrator) (2009)

Wetenswaardigheid

  • Op de middelbare school speelde Hartveldt in een bandje, dat ook een platencontract had. De arrangeur was Ruud Bos.[4]