Logo van Ochtend in Pretparkland

Ochtend in Pretparkland (soms afgekort als OiP) is een Nederlandstalige podcast over pretparken. De podcast begon in 2007 onder de naam Parkcast, als de eerste Nederlandstalige podcast over pretparken.

Parkcast

Logo van Parkcast

Het project startte op 2 april 2007 met een aflevering over het nieuwe Efteling-seizoen. De podcast werd gemaakt door Erwin Taets en Jan Vervaet. De afleveringen konden gratis worden gedownload via het programma iTunes, de website www.fotogalerijen.be/parkcast en later van www.parkcast.be.

Met enige regelmaat, ongeveer iedere week, verschenen er nieuwe afleveringen van Parkcast. Na een korte introductie door Taets kreeg de luisteraar een actueel gesprek te horen tussen de twee presentatoren die meestal door een pretpark liepen. Ook werden er interviews gehouden met bekende mensen uit de pretparkindustrie, waaronder Olaf Vugts en Reinoud van Assendelft. Diverse Eftelingattracties kregen een eigen meer beschouwende aflevering: De Vliegende Hollander, Fata Morgana, Droomvlucht, het Carrouselpaleis, het Lavenlaar, het Spookslot, Villa Volta, PandaDroom, Carnaval Festival, Vogel Rok en de Piraña.

Einde van Parkcast

Taets en Vervaet hebben destijds naar aanleiding van enkele voorvallen via online media laten weten dat ze erg gesteld waren op hun privacy. Nadat iemand op Loopings het huisadres van Taets plaatste, was de maat voor de makers vol en is Parkcast eind 2008 na 80 afleveringen stopgezet. In een afscheidsmededeling schreef Taets:

Hoewel we beseften dat we onze nek uitstaken door met onze eigen stemmen en onze eigen meningen op een uiterst persoonlijke manier onze pretparkhobby met onze luisteraars te delen, wilden we dat kunnen blijven doen op een manier die onze persoonlijke levenssfeer niet in de weg stond. Zoals velen van jullie afgelopen week hebben gemerkt, respecteert niet iedereen dit verzoek, terwijl het voor ons wel de belangrijkste voorwaarde was om verder te gaan met Parkcast.[1]

Ochtend in Pretparkland

Over een eventuele opvolger van Parkcast zei Taets in één van zijn afleveringen:

Als we in de toekomst nog met iets nieuws voor de dag zouden komen op onze site, zal dat eerder weer iets totaal nieuws zijn dat we willen uitproberen. Zoals we ook met podcasting zijn begonnen omdat het een nieuw medium was en nieuwe technologie, en daarom ook een nieuwe uitdaging.[2]

Dat gebeurde uiteindelijk niet: Parkcast werd in 2009 doorgezet in onder de nieuwe naam Ochtend in Pretparkland. Het idee op hoofdlijnen blijft hetzelfde, maar het format werd wel iets aangepast. Zo werden de afleveringen ingekort en kwam er een groter presentatieteam, onder leiding van Erwin Taets en Tom van Liefferinge.

De naam verwijst naar het feit dat nieuwe podcasts dagelijks 's ochtends vroeg worden gepubliceerd zodat abonnees die bijvoorbeeld op weg naar hun werk zouden kunnen luisteren, blijkens ook de groet 'Goedemorgen Pretparkland' die in elke aflevering terugkomt. De dagelijkse frequentie werd niet volgehouden en tegenwoordig worden nieuwe podcasts met onregelmatige intervallen gepubliceerd.

Externe Links


Verwijzingen
  1. www.parkcast.be, november 2008
  2. Parkcast, aflevering ??