"Geniet van een bourgondisch heldendiner voor de hele familie"

Het Heldendiner of Bourgondisch Heldendiner is een dinershow in restaurant Het Wapen van Raveleijn, te bezoeken sinds 13 mei 2022. Het diner volgt de verhaallijn van de Wereld van Raveleijn, begonnen in 2011. Gasten vieren de overwinning van de vijf ruiters op Graaf Olaf Grafhart en zijn Draconicon in de rustieke herberg, onder in het gebouw Raveleijn. Vooral voor kinderen is er veel te doen tijdens de show.

Voor het diner

Een groepsfoto zoals die in de arena gemaakt kan worden

Bezoekers van het Heldendiner beginnen altijd met het bijwonen van de Raveleijn-show, die per de seizoenstart, op 2 april 2022, weer wat was aangepast. Voor dinergasten is een speciale tribune gereserveerd, recht tegenover de stadspoort in het decor. Na afloop van de show brengt het Efteling-personeel de bezoekers naar het voorplein, waarna de arena betreden kan worden via de doorgang aan de linkerkant. In de arena kunnen recht voor de stadspoort (groeps)foto's genomen worden met de vijf ruiters. Ook is bannelingenmeisje Samira aanwezig voor een ontmoeting en een foto, en kan je los met de rode vuurruiter Thomas op de foto. Na de fotomogelijkheden in de arena, worden bezoekers naar Het Wapen van Raveleijn gebracht, waar bij het waterrad de Herbergier op ze wacht. Het is tijd voor het overwinningsfeest.

Diner

Het Wapen van Raveleijn is voor de gelegenheid versierd met vlaggetjes, en al snel wordt het Overwinningslied ingezet door de Herbergier, ruiter Thomas en Samira, die als drietal ook de rest van de avond zullen opluisteren. Het publiek wordt aangespoord volop mee te klappen. Tijdens dit welkom staat er per tafel een andere 'overwinningsdrank' klaar, een frisdrankmix met kruiden met als thema water, vuur of aarde.

Gerechten

Het heldendessert met droogijs

Het diner bestaat uit een driegangenmenu, met vooraf brood met smeersels. Het voorgerecht is een plateau met kleine gerechtjes 'to share' voor de hele tafel (toastjes, kleine soepjes, kluifjes, spiesen van groentes). Het hoofdgerecht is te kiezen: 'Vers van de grill' (vlees), Beet Wellington (een vegan optie op basis van biet), of Noorse zalmfilet. Voor kinderen zijn er opties als de Ruiterburger, een Drakenkluif van kip met Eigenheymer of een aardappeltaartje met spinazie en vegetarische kipstuckjes. Het dessert is weer 'to share', een ring van pavlova van gegarneerde meringues met in het midden droogijs voor het effect. Het diner is inclusief onbeperkt dranken (waaronder meer 'overwinningsdrank') en kost voor volwassenen € 54,50 en voor kinderen € 27,50.

Magische Kast en Ruiters van Raveleijn

Landkaart van het graafschap, tevens verborgen deur
De Ruiterspeld (een metalen pin), als decoratie van de Orde van de Raven

Na het voorgerecht worden kinderen (en eventuele begeleiders) meegenomen naar de 'Magische Kast' van Gravin Halina, de opstandige vrouw van Graaf Olaf en tevens een tovenares, doorgaans verantwoordelijk voor het oproepen van ravenruiters ter verdediging van de stad. De Magische Kast bevindt zich tegenover de keuken van Het Wapen, onderin de grote toren van Raveleijn. Voor de Magische Wand is een bordes gemaakt waar kinderen plaats kunnen nemen. In de vloer bevindt zich een luik waaronder gegrom van de verslagen vijanden in de kerkers te horen is. In de Magische Kast bevinden zich attributen als de verschillende wapens van de Ruiters van Raveleijn en een landkaart waarop een route oplicht. De kinderen worden door Samira en Thomas gekleed in een rode mantel, als onderdeel van de 'Orde van de Raven', en betreden daarna via een verborgen deur in de wand de arena. In de arena krijgen de kinderen, met ook weer een lied als ondersteuning, zwaardvechtlessen van Samira en Thomas, om zo Ruiter van Raveleijn te worden. Na de lessen worden de mantels weer ingenomen, leren de kinderen een Ravenroep (met ravenklauw-beweging) en keert iedereen terug naar de tafels voor het luid aangekondigde hoofdgerecht. Intussen hebben de ouders van de kinderen van de Herbergier de Ruiterspeld in bewaring gekregen om deze later aan hun kind te presenteren. Deze Ruiterspeld is een fraaie pin van het stadswapen van Raveleijn, met een metalen deurtje waarachter een steigerende ruiter en de vijf kleuren van de ruiters van Raveleijn zichtbaar zijn. De pin is geprikt op een plaatje met de tekst 'Held van Raveleijn'. Tijdens de eerste weken van de show in 2022 was deze pin nog niet geleverd, en werd er een soort button gebruikt met de tekst 'Eerste lid - Orde van de Raven'.

Na afloop wandel je in voor- en naseizoen door een leeg park naar de uitgang

Na het hoofdgerecht worden alle nieuwe ruiters 'geruiterd' middels een verklaring, epische muziek en het opspelden van de Ruiterspeld. Daarna is het tijd voor het dessert dat dampend van het droogijs op tafel komt.

Na het nagerecht komt ruiter Thomas terug in zijn dagelijkse kloffie. De festiviteiten zitten erop, en het is ook voor hem tijd om weer naar school, voetbal en bandrepetitie in de normale wereld te gaan. Alle geruiterde kinderen worden middels een lied nog één keer naar de Magische Kast geroepen om daar afscheid te nemen als Ruiters van Raveleijn (beschikbaar om de stad te verdedigen in de toekomst), waarna de avond erop zit.

Slecht weer

Bij heel slecht weer gaan het bezoek aan de arena en de zwaardvechtlessen niet door. In plaats daarvan wordt uitvoeriger bij de Magische Kast stilgestaan en zijn er meer achtergrondverhalen bij de attributen daar.